Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 19 feb 2020

Nederlands internetbedrijf Yourhosting gehackt: inloggegevens mogelijk gelekt

Nederlands hostingbedrijf Yourhosting is afgelopen weekend slachtoffer geworden van een hacker. Dat maakt het bedrijf op zijn eigen website bekend. Het bedrijf vraagt gebruikers hun wachtwoorden te veranderen. Mogelijk zijn deze gelekt.

In het bericht op de website van Yourhosting wordt duidelijk dat de hacker toegang had tot onversleutelde inloggegevens. Om deze gegevens weer in handen te krijgen moest het bedrijf losgeld betalen. Daar had Yourhosting overigens weinig trek in. Het bedrijf laat weten niet met hackers te onderhandelen. Uit voorzorg wordt nu dus gevraagd aan gebruikers om hun wachtwoorden te wijzigen.

Yourhosting slachtoffer van hack

Op de website van Yourhosting is te lezen dat een onbevoegd persoon afgelopen weekend toegang heeft gekregen tot inloggegevens. De hacker eiste losgeld in de vorm van cryptomunten. Zou het bedrijf dit bedrag betalen, dan zouden de gestolen gegevens weer terug gegeven worden. Yourhosting maakt duidelijk dat het niet onderhandelt met hackers. Uiteraard wil het wel zijn klanten helpen. Het bedrijf roept daarom iedere gebruiker op om zijn of haar wachtwoord te veranderen. Op dit moment is nog niet bekend om welke e-mailadressen het precies gaat. Het bedrijf heeft al een groot deel van de wachtwoorden gereset.

wachtwoorden 2019
Laptop met allemaal groene cijfertjes in beeld om te laten zien dat het om hacken gaat (Afbeelding: Markus Spiske)

Yourhosting maakt in het bericht ook bekend samen te werken met ICT Recht. Daarbij is er melding gemaakt is bij de Autoriteit Persoonsgegevens over het mogelijke datalek. De veiligheidsprocessen en de voorzieningen worden nog verder aangescherpt door het bedrijf. Bij vragen is het mogelijk om Yourhosting te bereiken of de klantenservice in te schakelen.

“Geen garantie”

In een gesprek met NU.nl gaat Yourhosting CEO Bart Carlier verder in op de situatie. Zo spreekt hij onder andere over de reden waarom het bedrijf niet in is gegaan op de eis van de hacker.

“Om hoeveel geld het precies gaat is niet relevant. Wij gaan niet betalen. Betalen geeft geen garantie dat de gegevens worden veiliggesteld. Yourhosting onderhandelt niet met hackers en we geven dan ook geen gehoor aan de eis.”

Reageer op artikel:
Nederlands internetbedrijf Yourhosting gehackt: inloggegevens mogelijk gelekt
Sluiten