Sam Dille
Sam Dille Films & Series 10 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse bioscopen boycotten Wonder Woman 1984, dit is er aan de hand

Warner Bros. heeft deze week bepaald geen vrienden gemaakt. Door een aankondiging van het filmbedrijf weigert Pathé zelfs Wonder Woman 1984 in haar zalen te vertonen. Dit is er voorgevallen.

Vorige week kondigde het bedrijf aan dat alle grote films die volgend jaar in de bioscoop zullen verschijnen, dezelfde dag al beschikbaar zullen zijn voor HBO Max. Deze uitspraak heeft de filmproducent een hoop boze blikken bezorgd.

Warner Bros. heeft het flink verpest bij bioscopen

Doordat films meteen op HBO Max beschikbaar zullen zijn, kunnen gebruikers van deze nieuwe streamingdienst zonder bioscoopkaartje deze film bekijken. Abonnees van HBO Max kunnen films als Dune en Matrix 4 een maand lang kijken op de streamingdienst.

Het komt natuurlijk niet als een verassing dat bioscopen woedend zijn. Ook Tenet-regisseur, Christopher Nolan, is er niet blij mee. Nolan hecht veel waarde aan bioscoopervaring en haalde daarom flink uit naar Warner Bros. in een interview en bestempelde hij HBO Max als ‘de slechtste streamingdienst’.

Ook studio’s en producenten laten van zich horen

Niet alleen regisseurs en bioscopen zijn boos, ook studio’s en producenten zijn woest. Legendary Entertainment, die de productie verzorgt van onder anderen Dune en Godzilla vs. King Kong, is zelfs van plan een rechtszaak aan te spannen. Blijkbaar heeft Warner Bros. niet alles netjes afgehandeld.

Pathé boycot Wonder Woman 1984

In ons eigen land ligt Warner Bros. ook onder vuur. De bekendste bioscoopketen van Nederland, Pathé, is van plan om voorlopig Wonder Woman 1984 niet te vertonen in haar zalen. Naast Pathé is ook bioscoopketen Vue van plan om de kaskraker te boycotten. Opvallend is wel dat Pathé zegt dat de boycot niks te maken heeft met het besluit van het bedrijf. De bioscoop-gigant geeft in een verklaring namelijk deze reden: “Warner Bros. heeft eenzijdig de zakelijke voorwaarden van onze jarenlange partnership aangepast. Daardoor is er geen overeenstemming over de vertoningsvoorwaarden.”

Pathé begrijpt dat fans van Wonder Woman niet blij zullen zijn met dit nieuws en geeft aan dat ze ook het liefst gewoon in december de film wil gaan draaien. Of Pathé dit ook daadwerkelijk gaat doen hangt echter af van Warner Bros.: “we zetten alles op alles om Wonder Woman 1984 – onder de juiste vertoningsvoorwaarden – vanaf 17 december te vertonen in onze bioscopen.”

Het is op dit moment nog niet bekend wat deze voorwaarden precies inhouden. Warner Bros. Nederland wil niets kwijt over deze rel en zal de film gewoon op 16 december uitbrengen. Laten we hopen dat het goed komt, want Wonder Woman 1984 schijnt de moeite zeker waard te zijn.

The Witches zorgt ook voor ophef

Dit is niet de enige ruzie die Warner Bros. op dit moment heeft. Ook gehandicapten zijn woest over de remake van Roald Dahls The Witches. Check hier wat ze zo boos heeft gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nederlandse bioscopen boycotten Wonder Woman 1984, dit is er aan de hand
Sluiten