Nederlandse corona-app verschijnt in App Store en Google Play Store

Je kunt vanaf vandaag de Nederlandse app voor coronameldingen downloaden, genaamd de CoronaMelder. De app staat namelijk al in Google Play en de App Store. Echter, houd er wel rekening mee dat deze pas vanaf 1 september werkt zoals je zou verwachten. Installeren kan dus alvast, de meldingen komen later.

Op dit moment werkt de app al in Twente en Drenthe. Daar geven gebruikers met een speciale code aan in de app wanneer ze een positieve uitslag gekregen hebben. Vervolgens krijgt iedereen dan een melding via de app, wanneer de bluetoothsleutels uitgewisseld zijn de afgelopen dagen, met de boodschap dat ze in de buurt waren van iemand met corona. Hoewel de rest van het land pas vanaf 1 september toegang krijgt tot dezelfde functionaliteit, is het al wel mogelijk de ontmoetingen vast te leggen via die sleutels. De app maakt gebruik van de Exposure Notification-api die Apple en Google ontwikkeld hebben.

corona-app CoronaMelder
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: CoronaMelder)

Corona-app staat in de app stores

De inmiddels bekende api (dat zijn tools voor ontwikkelaars) stuurt niet alleen bluetoothsleutels uit, ook kan de software meten hoeveel vermogen meegestuurd wordt. Aan de hand van de vermogen wordt bekeken of iemand in de buurt was van iemand met corona, waardoor er dus mogelijk een melding verstuurd kan worden wanneer dat nodig geacht wordt.

Omdat de app (gelukkig) geen locatiegegevens opslaat, kan niet worden gekeken waar je die persoon tegengekomen bent. De gegevens worden verder geanonimiseerd doordat de sleutels van de corona-app willekeurig gegeneerd worden, waardoor ze dus niet te herleiden zijn naar specifieke personen of telefoons. Wanneer een persoon besmet is, gaat er een willekeurige sleutel naar een server met die info, waarna andere telefoons dus die gegevens kunnen opvragen.

Uit onderzoek blijkt dat tenminste zestig procent van de bevolking de app geïnstalleerd moet hebben om ervoor te zorgen dat de CoronaMelder echt goed z’n werk kan doen. Zo kan er een volgende uitbraak voorkomen worden.

Op moment van schrijven is de app op Android meer dan vijfduizend en minder dan tienduizend keer gedownload. Helaas zijn er geen gegevens bekend van de iOS-versie, maar hij staat al wel bovenaan één van de toplijsten. Hier vind je de app voor Android en hier vind je de app voor iOS.

Reageer op artikel:
Nederlandse corona-app verschijnt in App Store en Google Play Store
Sluiten