Nederlandse crypto-industrie onder druk door (te streng?) toezicht

Tech Robert Kroes 8 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

De komende week wordt spannend. Naast de Bitcoin halving hebben de Nederlandse cryptobedrijven meer zorgen aan hun hoofd. Zij zijn namelijk in de ban van de vierde richtlijn. Dit stuk Europese Regelgeving zorgt voor een deadline op 18 mei 2020. Hier is de crypto-industrie door verrast. Zij slaan dan ook alarm en sommige bedrijven nemen drastische maatregelen. Wij doen verslag en zetten op een rij wat dit voor investeerders betekent.

Wat is de vierde richtlijn?

De vierde richtlijn is Europese regelgeving tegen witwassen en fraude. Hierin is ook een passage over de crypto-industrie opgenomen. De EU-landen moeten die richtlijn in hun nationale wet verwerken en dat heeft Nederland gedaan. Uitvloeisel van de wet is dat De Nederlandse Bank, dat zelf blockchain-pionier is, betrokken wordt. De AFM wordt verantwoordelijk voor het toezicht op Nederlandse cryptobeurzen. Daarbij is direct duidelijk gemaakt dat het beschermen van investeerders geen deel uit maakt van dat toezicht. Het gaat puur om het controleren van de maatregelen die de Nederlandse crypto-industrie moet nemen om witwassen en financiëring van terroristische activiteiten tegen te gaan. In de praktijk betekent dit het verfiëren van de identiteit van investeerders en het monitoren van de geldstromen/het handelsverkeer met melding van verdachte transacties of situaties.

Hoewel dit indruist tegen de principes van anonimiteit die ooit aan de Bitcoin (en andere cryptomunten) ten grondslag lagen is dit niet het grootste probleem van cryptobedrijven.

Wat zijn de bezwaren van de Nederlandse crypto-industrie?

De bedrijven, verenigd in de branchorganisatie ‘Verenigde cryptobedrijven Nederland’, slaan alarm. Allereerst moet de wet nog formeel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer en dat proces loopt vertraging op door de Coronacrisis. Waar de branche dacht dat dit tot uitstel zou leiden heeft De Nederlandse Bank nu ingegrepen en een ultimatum gesteld. Bedrijven op wie de wet mogelijk van toepassing is moeten voor 18 mei a.s. een voorlopige vergunningaanvraag doen. Wanneer zij dit niet doen moeten zij hun activiteiten staken en dreigen er ernstige gevolgen voor bedrijven die daar geen gehoor aan geven.

Daarnaast klaagt de branche over de geplande uitvoering. De regelgeving die men in Nederland in de wet wil opnemen zou veel verder gaan dan de Europese eisen. Ook zijn de kosten van toezicht volgens hen veel te hoog vastgesteld. Zij berekenden dat zij meer dan tien maal zoveel kwijt zijn dan creditcardbedrijven jaarlijks moeten betalen. De kostenpost van een kleine EUR 35.000,- per ondernemer per jaar dreigt veel spelers in de branche de das om te doen.

Wat merken investeerders van de onrust in de crypto-industrie?

Allereerst zijn de bedrijven bezig om zich te oriënteren. Sommige bedrijven, zoals Bitkassa en Simplecoin, hebben besloten de handdoek in de ring te gooien. Andere handelshuizen, zoals Derebit verhuizen buiten de Europese Unie om aan deze situatie te ontsnappen. Weer andere partijen, zoals cryptobeurs Bitvavo, nemen juist branchegenoten over om zo genoeg schaalgrootte te creëren. Dit betekent voor investeerders dat het aanbod minder wordt en dat innovatie op een laag pitje komt te staan. Daarbij lijkt de regelgeving in de praktijk juist een sta-in-de-weg te zijn voor de meest betrouwbare cryptobeurzen om de markt te betreden. Ook hier ervaren investeerders uiteraard nadeel van. Verder kan het niet anders dan dat de kosten rechtsom of linksom moeten worden terugverdiend. Ook dit zal investeerders niet vrolijk stemmen. Tot slot wacht investeerders een administratieve taak om accounts te verifiëren en daarmee dus een stuk van hun privacy prijs te geven.

Uiteraard is het afwachten hoe de definitieve regelgeving eruit gaat zien, maar dat deze maatregelen de sector geen goed doen is duidelijk.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen