Daniel Koster
Daniel Koster 24 nov 2016

Hoe het Nederlandse Proo.st het ‘Netflix voor speciaalbieren’ is

Het drinken van speciaalbieren is en blijft hip. Het enige probleem is dat je door de speciaalbiertjes het hop niet meer ziet. Geef de hop niet op, want Proo.st helpt. Via een abonnement word jij op een gepersonaliseerde manier van je portie speciaalbieren voorzien. Net zoals je door Netflix van je portie series en films wordt voorzien dus. Wij spraken de oprichter van Proo.st over deze dorstlessende dienst.

Jezelf belonen met een speciaalbiertje

Hi, stel je even voor?

“Mijn naam is Laurens Dortland. Ik ben werkzaam voor het reclamebureau Fitzroy in Amsterdam als Digital Producer. Ik ben gedurende mijn gehele werkleven in mijn vrije tijd bezig geweest met het uitdenken en uitwerken van creatieve ideeën. Proo.st ben ik samen met mijn businesspartner en goede vriend Jori de Goede, freelance designer en programmeur, begonnen.”

Wat is Proo.st?

“Proo.st is een webwinkel waar je abonnementen kunt afsluiten op pakketten speciaalbier. Deze pakketten worden niet willekeurig samengesteld, maar door ware Proefmeesters. Mensen die speciaalbier drinken tot ware kunst hebben verheven. Als consument abonneer je je dus niet op Proo.st, maar op een Proefmeester naar keuze.

Je vergelijkt de Proefmeesters en kiest diegene die het beste bij jou past. Dan krijg je van die Proefmeester elke maand, elk kwartaal of eenmalig een pakket speciaalbier thuis. Doordat je ook een persoonlijke beschrijving van de Proefmeester krijgt wordt het bier drinken tot een grotere ervaring gemaakt.”

Wat onderscheidt Proo.st van andere diensten?

“De markt wordt met speciaalbieren overspoeld. Nieuwe brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er worden mooie bieren geboren, maar er wordt ook troep gemaakt. Zo is er een overschot aan speciaalbier voor de consument. Die heeft iemand nodig die de weg wijst. Die ze als gids in de speciaalbier wereld kan voortgaan. Dat zijn onze Proefmeesters.

We zijn er heilig van overtuigd dat dit het grootste unieke aspect aan Proo.st is. Pakketten speciaalbier thuis bezorgen is niets nieuws. Bij ons worden de bieren niet willekeurig in een doos gedaan. De consument wordt bij de hand genomen. Daar zit wat ons betreft het onderscheidende vermogen.”

Wat vind je van de home brew markt, waarbij je thuis zelf speciaalbier kunt brouwen?

“Dat zie ik als een leuke hobby. Wellicht wel een blijvende, maar de trend die je zag, die gaat wel weer verdwijnen. Ik bedoel dan de trend dat we thuis beginnen op het fornuis. Dat we dingen uitproberen en overmoedig worden en grote batches maken in een huurbrouwerij.

We zijn de wereld van speciaalbier nog aan het verkennen. Er is nog geen standaard, dus het lijkt soms wel een beetje op het Wilde Westen. Maar dat is niet houdbaar. Uiteindelijk gaat het kaf zich ook op gebied van speciaalbier weer van het koren scheiden. De passie van het brouwen en spelen met ingrediënten zal echter altijd blijven.”

Hoe zijn jullie bij de vijf proefmeesters terechtgekomen?

“In het begin via via. Onze vaste bierleverancier kende een aantal ‘beergeeks’. Het grappige is dat dat wereldje van speciaalbier-geeks best wel overzichtelijk is. Zij zijn daadwerkelijk actief in de community. Als je dan eenmaal een contact hebt, dan word je zo weer aan de volgende voorgesteld. Maar Google is ook je beste vriend. Zo zijn we letterlijk op de dames van Gebrouwen door Vrouwen terecht gekomen.

Het is ook veel praten. Zo was er onlangs een tap take-over in onze stamkroeg van ‘Two Chef’s Brewing’. Het gevolg is dat we vanaf volgende maand iemand van die brouwerij kunnen toevoegen aan ons ‘aanbod Proefmeesters’.

We hebben ook op twee edities van Kannen & Kruiken gestaan (speciaalbierfestival). Daar stond een waar Proeflokaal waar onze Proefmeesters proeverijen gaven. Daar hebben we vervolgens iemand van Jopen ontmoet, waar we nu dan ook weer mee in gesprek zijn.”

Zijn het vooral Nederlandse speciaalbieren die in de pakketten zitten, of ook die uit andere landen?

“Dat verschilt. Het hangt onder andere af van wat er op dat moment hip en goed te verkrijgen is. Het is en blijft een kostbaar product. Dit betekent dat je vastzit aan de vraag naar een product (en daarmee de prijs). We proberen voldoende buitenlandse bieren in de pakketten te verwerken.

We zien bieren uit onze omringende landen voorbij komen, vanuit de Baltische Staten en ook wel uit de Verenigde Staten. Echter, de echt obscure bieren van Brouwerijen ver weg worden wel wat kostbaar. Het is ook niet écht nodig om ver te reizen. We doen als Nederland niet ten onder aan onze Zuiderburen. Er worden prachtige bieren op onze bodem gemaakt. Die vinden onze Proefmeesters wel voor je!”

Welk land gaat voorop in de speciaalbier-productie, Nederland of België?

“Haha, de eeuwige tweestrijd. Het is een beetje de omgekeerde situatie vanuit het voetbal tussen onze landjes. Waar zij ooit de status quo waren, ben ik van mening dat we ze hebben ingehaald. Wij durven meer op speciaalbier gebied. In België houden ze zich vast aan de Tripeltjes, hier wordt met nieuwe soorten bier geëxperimenteerd.

De IPA’s, DIPA’s, Extra Double Stout’s en noem maar op vliegen je om de oren. Het is niet allemaal even goed, maar we durven wel de grenzen op te zoeken. Dat levert af en toe geweldige resultaten op. Qua productie weet ik niet exact wie er groter is. Wat ik wel weet is dat België een aantal brouwerijen heeft die speciaalbier in grote getale produceert. Aantallen die onze brouwerijen (nog) niet halen.”

Wat maakt voor jou een speciaalbiertje zoveel lekkerder dan een ‘normaal’ biertje?

“Och, daar zit zoveel meer smaak aan dan een ‘normaal’ pilsje. De verschillende lagen die je in zo’n bier kunt ontdekken. De aroma’s die je tegemoet komen, de verschillen in smaaksensatie. Dat maakt het drinken van een speciaalbier zo veel leuker. Pils drink je om dronken van te worden. Bier drink je om van te genieten. En soms dronken van te worden. ;)

Het mooie is dat er voor elke situatie een speciaalbier is. In de zonnige maanden zoek je wat meer de frisse kant op. Nu met de donkere dagen ga je naar de wat zwaardere bieren. Die je perfect kunt drinken bij het haardvuur. Op de momenten waar je wat actiever bent grijp je dan wat sneller naar een wat gemakkelijker drinkbaar bier. Maar elke keer is het weer genieten.”

Welk speciaalbiertje is jouw persoonlijke favoriet?

“Ik denk de Zuster Agatha Houtgerijpt 2014 van de Muifelbrouwerij. Ik drink al wat langer speciaalbier, maar pas sinds een jaar of 2,5 ben ik me er ook meer in gaan interesseren. Ik ontmoette de Houtgerijpte bieren pas op een speciaalbier festival in Breda. Het was de Zusther Agatha 2014 houtgerijpt. Na de eerste slok was ik verkocht. Wat een heerlijk bier is dat!”

Bron

Heb jij een favoriete app om je gedronken bieren bij te houden?

“Er is één echte app om je gedronken bieren in bij te houden, en dat is Untappd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf nogal laks mee omga. Mijn compagnon Jori is er een stuk serieuzer mee bezig. En het is natuurlijk leuk om je Proefmeesters te volgen, om te kijken waar zij op dat moment mee bezig zijn.”

Stel, jij mocht nu een pakket samenstellen. Welke vijf bieren zou jij dan in zo’n pakket verwerken?

“Ik heb er zes genoteerd, omdat je in een Proo.st pakket ook zes bieren krijgt:”

[accordion title=”Mijn zes bieren”]

  • Two Chef’s Brweing – Funky Falcon
  • Muifelbrouwerij – Zuster Agatha Houtgerijpt 2014
  • Bierbrouwerij Emelisse – White Label Imperial Russian Stout Old Smokey Moonshine BA
  • Jopen – Mooie Nel
  • Bax Bier – Ketter Imperial Smoked Porter
  • Brouwerij ‘t IJ – Ciel Bleu Imperial Stout

[/accordion]

Heb jij nog accessoires om het drinken van speciaalbieren naar een hoger niveau te tillen?

“Ik zal de aloude bierpet overslaan haha. Ik ken mensen met een klimaatkast thuis. Een speciaalbier moet je op een specifieke temperatuur drinken, vaak niet te koud. Een klimaatkast is niets meer dan een soort koelkast, waarvan je de temperatuur heel specifiek kunt bepalen. Dat gaat mij een tikkeltje ver. Dat laat ik over aan onze Proefmeesters.

Wat voor mij de ervaring wel top maakt is de juiste plaat bij het juiste bier. Samen met vrienden komen we wel eens bij elkaar, met een opdracht. Je kiest een plaat uit waar je een verhaal bij hebt en zoekt daar een bier bij uit. Om de beurt zet je je plaat op, schenk je het bier uit en vertel je een verhaal. Dat geeft het bier drinken een mooie extra dimensie.”

Je kunt op Proo.st meer informatie vinden over de verschillende Proefmeesters en wat je van de dienst kun verwachten. Op zoek naar een ander abonnement? Wat dacht je van het Netflix voor ondergoed?

Reageer op artikel:
Hoe het Nederlandse Proo.st het ‘Netflix voor speciaalbieren’ is
Sluiten