Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 17 sep 2017

Vijf Nederlandse science-fiction films die je nog niet kent

Wij Nederlanders staan niet bekend om onze hoogstaande cinema. Er worden misschien wel interessante dingen gemaakt, maar voor echt succesvolle films denkt men toch eerder aan Hollywood producties. Met name als het gaat om films die draaien om special effects, zoals bij science-fiction vaak het geval is. Toch is er ook in Nederland met dit genre geëxperimenteerd. Hieronder een paar voorbeelden van Nederlandse sci-fi films.

Quantum Zeno (2012)

Afstudeerproject Quantum Zeno had als doel een combinatie van drama, coming of age en sciencefiction te worden. In de film zien we een wereld waar menselijke emoties een fysieke uitwerking hebben. Als iemand schrikt valt er een voorwerp en bij woede of verdriet stroomt zijn of haar drankje over. Toch is er één iemand waarvan de emoties geen effect hebben op de buitenwereld, namelijk de zestienjarige Melle Berends.

Totdat zijn vriendin het uitmaakt en Melle’s verdriet ervoor zorgt dat er een gigantische komeet op de aarde afkomt.
Quantum Zeno is een project dat vanwege zijn originele uitgangspunt veel potentie had. Het resultaat voelt echter aan als een flauwe B-film, maar in ieder geval wel een vermakelijke. Met name vanwege de dialogen die (soms onbedoeld) erg grappig zijn. De film is daardoor niet helemaal serieus te nemen maar voor een afstudeerproject zeker geslaagd. Leuk detail is dat enkele scenes opgenomen zijn rondom het monumentale gebouw van Radio Kootwijk.

Boy 7 (2015)

Boy 7 is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Mirjam Mous. In de film zien we twee tieners die allebei hun geheugen zijn kwijtgeraakt en daardoor besluiten om samen op te trekken. Al snel krijgt een van hen een schrift overhandigd waarin enkele details over zijn verleden staan. Het blijkt dat hij een tijdje in een heropvoedingskamp heeft gezeten waarin nogal vreemde methodes werden gehanteerd.

Boy 7 science-fiction
Het blijkt dat Boy 7 eigenlijk best een goede film is. De acteurs doen het prima en het geheel kijkt lekker weg. Het is alleen zo dat alles in de film al een keer vaker is gedaan door Hollywood. In de meeste gevallen ook nog eens beter. Hierdoor is het project destijds waarschijnlijk al snel weer vergeten. Best jammer eigenlijk.

Molly (2017)

Een van de meest recente Nederlandse sci-fi projecten is de film Molly, gemaakt door Colinda Bongers en Thijs Meuwese. Hierin zien we een jonge dame die zich staande moet houden in een post-apocalyptische wereld. Dit terwijl ze constant het risico loopt om gevangen genomen te worden door plunderaars.
Molly is een visueel prachtige film die qua verhaal echter weinig voorstelt. Dit zou niet erg hoeven zijn, als de film verder maar goed in elkaar zou steken.

Wat echter niet het geval is. Het acteerwerk komt niet uit de verf en ook de actiescènes, waar de film grotendeels om draait, stellen teleur. Daarnaast duurt de film veel te lang. Toch werd het duidelijk dat zowel de cast als de regisseurs wel degelijk potentie hebben. Het is daarom te hopen dat ze in de toekomst met nieuwe projecten gaan komen, die dan misschien beter uitpakken.

Kill Switch (2017)

In 2009 ging de Nederlandse Tim Smit viral met zijn korte film What’s in the Box? De special effects hiervan waren blijkbaar zo goed dat zelfs Hollywood ervan onder de indruk was. Daarom besloot Smit om er een lange film van te maken. Dit mede omdat hij de Nederlandse sci-fi op de kaart wilde zetten. Het resultaat is Kill Switch, een Engelstalige film welke grotendeels in Amsterdam werd opgenomen.

Killswitch
Het project voelt een beetje aan als een videogame. Mede omdat veel scenes geschoten zijn in first-person. Dit is in het begin even wennen, maar voegt eigenlijk wel wat toe aan de filmervaring. Het is echter jammer dat het achtergrondverhaal wat pretentieus aanvoelt en daardoor niet overtuigt. Ook voor deze film geldt, een leuk uitgangspunt maar het resultaat valt helaas tegen. Desondanks is Kill Switch misschien wel de beste film van dit rijtje en is het te hopen dat Tim Smit blijft proberen om Nederlandse sciencefiction aan de man te brengen. Uiteindelijk komt hij er wel.

REKINDLE (In productie)

Er is momenteel nog een ander Nederlands sci-fi project in de maak, namelijk REKINDLE van schrijver en regisseur Callum Stamp. Het project wordt aangeprezen als de eerste Nederlandse scienefiction film, maar dat is dus niet helemaal waar. Dat neemt niet weg dat REKINDLE een interessant project is. Met name omdat het hoofdpersonage gespeeld gaat worden door Stefanie Joosten, bekend vanwege haar vertolking van Quiet in Metal Gear Solid. Een project om naar uit te kijken!

Al met al blijkt dat Nederland nog geen eigen sci-fi klassieker heeft weten af te leveren. Er zijn zeker leuke pogingen gedaan, maar geen van allen wist echt te overtuigen. Toch leek het erop dat bij de mensen achter deze films wel degelijk talent zit. Het is dus te hopen dat ze blijven proberen, zodat we over een paar jaar onze eigen Blade Runner of 2001: A Space Odyssey hebben.

Deze review is geschreven door CineMartijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf Nederlandse science-fiction films die je nog niet kent
Sluiten