Nee, Instagram vraagt je niet te betalen voor linkjes in captions

Instagram laat weten dat gebruikers er niet op hoeven te rekenen dat ze linkjes kunnen toevoegen aan captions. Eerder deze week dook daar een patent voor op, waaruit bleek dat gebruikers ook nog eens zouden moeten betalen voor de functionaliteit. Het patent werd ontdekt door Protocol.

Gebruikers op Instagram vragen al een tijd om de mogelijkheid waarmee ze linkjes in captions kunnen plaatsen. Nu staat er vaak een bericht als ‘link in bio’, om mensen erop te wijzen dat de link naar een product of site op een andere plek staat. Maar dat is vervelend voor influencers, aangezien ze dan constant de link in hun bio moeten aanpassen. Dat kan veel gemakkelijker, maar de fotodeeldienst laat weten hier voorlopig geen plannen voor te hebben. We hoeven er dus niet op te rekenen dat we op korte termijn linkjes kunnen toevoegen aan captions op het platform. Er verandert dus weinig, waarom is dit ineens nieuws?

Patent van Instagram (Afbeelding: Protocol)

Patent van Instagram duikt op

Dat komt doordat er eerder deze week een patent opdook van Instagram waaruit bleek dat de functionaliteit mogelijk snel geïmplementeerd zou worden. Het patent in kwestie stamt uit 2016, waardoor het team dus genoeg tijd zou hebben gehad voor een eventuele implementatie. In dat patent stond ook beschreven dat gebruikers moesten betalen voor het toevoegen van zo’n link, bijvoorbeeld 2 dollar (zie screenshot). Dit heeft natuurlijk als reden dat moederbedrijf Facebook hier business in ziet, maar het zou ook kunnen zijn dat je hiermee spam en dergelijke voorkomt op het platform.

In het patent, genaamd Adding paid links to media captions in a social networking system, wordt ook beschreven hoe dat dan precies werkt. Wanneer het systeem een link herkent, dan zou de pop-up omhoog komen.

If the online system detects the text content of the caption includes a string of link text identifying an address, the online system prompts the posting user to pay a fee in exchange for generating a link.

Echter, we hoeven ons voorlopig nergens zorgen om te maken. Een Instagram-vertegenwoordiger heeft namelijk tegenover The Verge laten weten dat er niets veranderd. Er zijn namelijk geen plannen voor de introductie van een dergelijke functie. Voorlopig plaats je je linkjes dus gewoon nog (gratis) in je bio.

Reageer op artikel:
Nee, Instagram vraagt je niet te betalen voor linkjes in captions
Sluiten