Jan de Raab
Jan de Raab Tech 15 okt 2018

De volgende Bitcoin: New Economy Movement (XEM) gaat oogsten

New Economy Movement (NEM), gelanceerd in maart 2015, is een platform dat nieuwe functies aan het blockchain-systeem toe kan voegen. Begonnen als weinig meer dan een ‘proof of concept’, werd het opgepikt door de commerciële blockchain Mijin, waardoor de waarde van de valuta van het platform, XEM, in waarde toenam.

Wat is NEM

NEM begon als een vork van NXT, een ander open source cryptocurrency en betaalnetwerkplatform, maar kreeg al snel zijn eigen codebase nadat het ontwikkelingsteam bij NEM.io Foundation besloot om het systeem vanaf de grond af opnieuw op te bouwen.

NEM.io Foundation is een non-profit organisatie opgericht in Singapore en is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het NEM-platform.

NEM bracht veel upgrades uit op het gebied van blockchain-technologie. XEM, de primaire munt die op het platform wordt gebruikt, wordt nog niet in grote getalle gebruikt door handelaren (dit kan pas vanaf september 2017). De waarde is echter aanzienlijk gegroeid gedurende de zeer korte periode dat de valuta in gebruik is, en speculanten voorspellen dat het gebruik van NEM zal toenemen.

Hoe verschilt NEM van bitcoin?

Het NEM-platform en de bijbehorende munt XEM wilden een betere blockchain bouwen, en hier zijn twee belangrijke strategieën voor om dat mogelijk te maken:

 1. Niet ‘minen’ maar oogsten

Een alternatief voor het minen van cryptocoins, is het oogsten. Het ‘oogsten’ is een systeem ontworpen door NEM om XEM te genereren en om de integriteit van de NEM-blockchain te behouden. Telkens wanneer iemand een transactie uitvoert, zal de eerste computer die de transactie ziet en verifieert, de gebruikers in de buurt van die transactie op de hoogte stellen, waardoor een cascade van informatie ontstaat. Dit proces wordt “een blok genereren” genoemd. Wanneer iemand met meer dan 10.000 XEM een blok genereert in NEM, ontvangen ze de transactiekosten voor dat blok als betaling.

 1. Vesting XEM en bewijs van belang

Bitcoin en de meeste andere cryptocurrencies maken gebruik van een proof-of-work-systeem. Je computer doet het werk voor de blockchain en je krijgt munten terug. Als het gaat om het oogsten, gebruikt NEM een ander systeem, namelijk  proof-of-interest’.

Het belang (interest) is een maatstaf van het vermogen wat in het NEM-systeem is geïnvesteerd. De XEM-items in de wallet worden na een bepaalde tijd ‘definitief’. Zodra je 10.000 XEM hebt, kun je nieuwe blokken genereren en transactiekosten verdienen voor alle transacties in dat blok.

De toekomst is rooskleurig

NEM is nog steeds vrij nieuw, en elke cryptocurrency die zo jong is, zal een groot risico lopen, ups en downs. Niet alleen dat, maar er is nog steeds geen routekaart vrijgegeven, dus we zullen gewoon moeten afwachten.

Sommige speculanten noemen NEM “de slapende reus”. Gebouwd vanuit het niets om dezelfde valkuilen te voorkomen als andere bitcoin-vorken die niets meer worden of zijn dan “gewoon een andere altcoin”. De toekomst van NEM kan echter veelbelovend zijn. Vanaf het begin steeg de waarde ervan. Nieuwe projecten komen op het platform die volledig gebruik maken van het vermogen om niet alleen valuta, maar ook activa te verhandelen.

Project Landstead.

Een van de meest veelbelovende nieuwe projecten is Landstead. Het is een land- en eigendomsregistratiesysteem dat volledig op het NEM-platform en de infrastructuur draait. Met deze online applicatie kunnen overheden gegevens van burgers genereren en opslaan. Andere toepassing zijn bijvoorbeeld: eigendommen registreren, eigendom aan burgers toewijzen en nog veel meer.

Het voordeel is natuurlijk dat het allemaal op de NEM blockchain staat. Dit betekent dat andere gebruikers van de blockchain automatisch elke transactie kunnen bekijken en verifiëren. Het zou voor een buitenstaander onmogelijk zijn om zichzelf een nieuw eigendom toe te wijzen door de database te hacken. Hiervoor zou een kwaadwillende ten minste 51% van de blockchain zou moeten “overtuigen” in plaats van de gegevens direct te hacken en te manipuleren.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
 15. De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
 16. De volgende Bitcoin #16: Nano focust op efficiëntie
 17. De volgende Bitcoin: de mogelijkheden van QTUM

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: New Economy Movement (XEM) gaat oogsten
Sluiten