Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 4 jan 2018

Vijf redenen om (niet) in NEM te investeren: de nieuwe Bitcoin

Net zoals Bitcoin en Ethereum is NEM ook een cryptocurrency. Het is een stuk minder populair dan bijvoorbeeld Bitcoin, maar bestaat al sinds 2015. Het systeem werd gecreëerd door UtupianFuture, een gebruiker van het BitcoinTalk forum en de bedoeling van NEM is om een open digitale economie te creëren buiten de macht van de gevestigde orde. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet aan de slag te gaan met NEM.

Snelle transacties

Eén van de voordelen van NEM is dat transacties binnen een fractie van een seconde afgehandeld kunnen worden. De code is niet gebaseerd op een andere cryptocurrency, maar is volledig opnieuw geschreven in Java. Dit zorgt voor verschillende verbeteringen ten opzichte van andere systemen. Zo kan het systeem bijvoorbeeld 3000 transacties per seconde aan. Bij Bitcoin is dit bijvoorbeeld maar 3 tot 4 transacties per seconde. Daarnaast is het systeem ook beter beveiligd dan veel andere cryptocurrency.

transactie

Namespaces

Een ander voordeel van het systeem is het gebruik van zogenaamde namespaces. Dit kun je zien als een soort domeinnaam systeem, net zoals op het internet waarbij iemand een eigen website heeft. Met deze namespaces kun je een uniek plekje maken in het NEM blockchain systeem voor bijvoorbeeld je bedrijf. Daarnaast zijn ook subdomeinen mogelijk.

NEM

Proof-of-importance systeem

Bitcoin en de meeste andere cryptocurrency gebruiken een proof-of-work systeem. Hierbij verdien je coins door het mijnen en krijg je dus een beloning voor het werk dat je levert. Een ander vaak gebruikt systeem is proof-of-stake. Hierbij moeten gebruikers eerst een bepaald aantal coins hebben om te mogen mijnen. Met deze systemen word je niet echt gemotiveerd om coins uit te geven en bouw je geen bloeiende economie op. In het geval van Bitcoin zijn het vooral mensen die er snel bij waren, die nu goed zitten. NEM gebruikt echter een proof-of-importance systeem. Bij dit systeem draait het om hoe vaak en met wie je transacties hebt om te bepalen hoe “belangrijk” je bent. Het is dus niet genoeg om alleen maar veel coins te hebben, je moet daadwerkelijk bezig gaan met je coins. Met dit systeem zou iedereen dus belangrijk kunnen worden. Het proof-of-importance systeem is wat NEM zo bijzonder maakt ten opzichte van andere cryptocurrency en is zijn grootste kracht.

NEM Moeilijk te begrijpen

NEM kan helaas wat lastiger zijn om de begrijpen dan andere cryptocurrency. De officiële website is voor standaard gebruikers redelijk ingewikkeld en als daar geen verandering in komt is dit niet motiverend voor de massa om ermee bezig te gaan. En als de massa er niet mee aan de slag gaat, groeit het systeem ook niet massaal. En dat is juist wat je wel wilt als je in een cryptocurrency gaat investeren.

NEM website

Shoppen zit er nog niet bij

Op het moment is het NEM platform nog redelijk jong en als je de bedoeling hebt om ook met je coins te gaan winkelen, moeten we je teleurstellen. Shoppen zit er helaas nog niet bij, maar zou heel goed in de toekomst natuurlijk wel mogelijk kunnen zijn. Momenteel kun je NEM alleen gebruiken om andere gebruikers te betalen of om voor transacties te betalen op het NEM platform.

NEM is maar één van de altcoins beschikbaar, als je niet met Bitcoin aan de slag wilt. Naast Bitcoin is er bijvoorbeeld ook nog Litecoin en Ethereum. Dit zijn de vijf beste altcoins op het moment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in NEM te investeren: de nieuwe Bitcoin
Sluiten