Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 16 jan 2018

NEO blijft snel stijgen terwijl Bitcoin daalt: de verschillen met Ethereum

Als je het over cryptocurrency hebt, dan gaat het vaak over Bitcoin. De laatste tijd is Tether ook populair, maar vooral de top drie krijgt veel aandacht. Dan hebben we het dus over Bitcoin, Ripple en Ethereum. De snelst groeiende munt van de afgelopen dertig dagen is echter een vrij onbekende altcoin: NEO (NEO).

EO schiet door dak

NEO wordt ook wel de Ethereum van China genoemd. De cryptocoin is in de afgelopen dertig dagen maar liefst 275% gestegen. En dat terwijl de rest van de munten het liet afweten. Investeerders beginnen steeds vaker naar altcoins te kijken, nu Bitcoin blijft haken. Op het moment van schrijven is NEO 168 dollar per munt waard. Gisteravond werd zelfs de 170 dollar aangetikt. De roadmap van de ontwikkelaars belooft veel nieuwe deals en samenwerkingen voor dit jaar. Oftewel: de potentie is groot.

NEO cryptocoin Ethereum

Ethereum vs NEO: de verschillen

Maar wat maakt NEO zo bijzonder? De cryptocoin wordt immers de Chinese Ethereum genoemd, maar wat is het verschil? Zowel NEO en Ethereum bieden in de basis een algemene blockchain aan ontwikkelaars, waarop ze zelf gedecentraliseerde toepassingen en applicaties kunnen bouwen. Denk aan een eigen betaalsysteem. Het doel van beide digitale munten verschilt echter.

NEO is China’s eerste open-source, openbare blockchain-project. Bovendien wordt de munt en het onderliggende systeem officieel gesteund door de Chinese overheid. Dat zegt in dergelijke landen een hoop. Ethereum heeft de EEA achter zich, een alliantie aan ontwikkelaars en startups. Die samenwerking is zo omvangrijk, dat de wereldwijde potentie enorm is.

NEO cryptocoin Ethereum

Het basismechanisme van de twee cryptocoins verschilt bovendien. NEO gebruikt een zogenaamd proof-of-stake-mechanisme. Die term mag je snel weer vergeten, maar het komt erop neer dat de wallet met je coins verbonden is met het internet. De hoeveelheid munten die je krijgt, is afhankelijk van het aantal NEO in je wallet. In het geval van NEO heten die munten GAS. NEO is dus de basis van het systeem en je kunt de munt toevallig verhandelen, maar op het systeem zelf is de munteenheid die gebruikt wordt GAS. Volg je het nog?

Ethereum werkt met een proof-of-work-mechanisme. Dit is het systeem dat je vaker terugziet bij cryptocoins: er is computerkracht nodig om nieuwe munten te minen en transacties te voltooien. Ethereum heeft die computerkracht dus als motor, de miners. NEO berust op de letterlijke vertaling van proof-of-stake: jij bewijst hoe groot je aandeel is, waar je munten voor terug krijgt.

Bovendien is het einddoel van beide munten fundamenteel anders.

Munten opdelen en ontwikkelaars

Daarnaast kun je Ethereum opdelen, net zoals Bitcoin. Een enkele Bitcoin is peperduur, waardoor veel consumenten bijvoorbeeld een stukje Bitcoin hebben. In het geval van NEO kan dat niet. De Chinese cryptocoin bestaat enkel in gehele getallen. Je kunt dus vijf NEO hebben, maar niet 0,5 NEO.

Ethereum

NEO is bovendien interessanter voor ontwikkelaars. Het netwerk ondersteunt een breder scala aan bestaande programmeertalen. Voor het ontwikkelen van toepassingen voor Ethereum moet je als ontwikkelaar een nieuwe programmeertaal leren: Solidity. Dat is dus een flinke drempel.

Bovendien is het einddoel van beide munten fundamenteel anders. Ethereum moet ooit ‘s werelds enige op de blockchain gebaseerde supercomputer worden, een omvangrijk netwerk. Men noemt het ook wel internet 3.0. NEO’s focus ligt puur op het opbouwen van een slimme economie.

Andere munten

Het laatste grote verschil is de tijd waarin transacties worden verwerkt. NEO kan op dit moment maar liefst 10,000 transacties per seconde aan. Bij Ethereum is 15 transacties per seconde de max. De ontwikkelaars zijn echter bezig met oplossingen voor die beperking. Dat is essentieel, want op zowel de NEO als de Ethereum blockchain kunnen andere munten worden ontwikkeld. Je moet beide cryptocoins dus echt als een basis zien voor andere projecten, in plaats van enkel een betaalmiddel. NEO vooral voor een slimme economie, Ethereum als een soort breder netwerk.

Dat maakt beide munten juist zo interessant. Alleen al voor 2018 staan 26 nieuwe munten op de planning voor NEO. Oftewel, andere cryptocoins die NEO’s blockchain als basis gebruiken. Allemaal factoren die de waarde van NEO alleen maar ten goede gaan komen. Het wordt hoe dan ook een interessant jaar! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws over cryptocoins. Of check de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Ethereum.

Reageer op artikel:
NEO blijft snel stijgen terwijl Bitcoin daalt: de verschillen met Ethereum
Sluiten