Neppe iPhones in Zwitsers AppleCare+-systeem: meer dan 1000 modellen vervangen

Een moeder en zoon hebben Apple meerdere keren opgelicht door neppe iPhones aan te bieden die volgens hen niet meer functioneerden. De meer dan duizend stuks zonden niet meer werken door waterschade. En vanwege AppleCare+ heeft Apple ze keurig en netjes vervangen.

Want dat is hoe dat werkt met de uitgebreide garantieperiode. Het bedrijf had voor een flinke periode niet door wat er nu precies speelde. Het stel hoefde ook alleen maar de AppleCare+-kosten van ongeveer 100 euro te betalen. Het verhaal luidt als volgt. De neppe iPhones kwamen uit Hong Kong en werden naar Zwitserland verscheept. Daar werden ze dus omgewisseld voor echte modellen (tegen een flink gereduceerd tarief) en vervolgens teruggestuurd naar Hong Kong.

Apple iPhone 11
De Apple iPhone 11-varianten (Bron: Apple)

Neppe iPhones werden jarenlang omgewisseld

Het paar claimt slechts 11 dollar te krijgen voor hun werk en ze hadden geen idee dat ze onderdeel waren van oplichterij. Ze deden dit namelijk om een vriend te helpen, dachten ze. Dat zeiden ze in de rechtszaal. De oplichterij kwam aan het licht toen lokale autoriteiten twee ladingen neppe iPhones onderschepte (van vijftig stuks), waardoor er al gauw een rekensom gemaakt kon worden. Het paar kon overigens zo’n vier jaar z’n gang gaan, van 2015 tot 2019.

Maar hoe kan het dat dit al die tijd kon gebeuren? De oplichters gingen slim te werk. De neppe iPhones hadden namelijk IMEI-nummers van smartphones die onderdeel waren van AppleCare+. Bovendien test Apple modellen met waterschade niet vanuit veiligheidsoverwegingen. De oplichters konden dus gewoon naar binnen lopen, de iPhones overhandigen en weer naar buitengaan met gloednieuwe en echte modellen.

AppleCare+ is een verlengde garantieperiode voor allerlei verschillende Apple-producten, die je nog wel apart moet afnemen bij het bedrijf. De extra garantie is bedoeld voor onder meer de iPhone en iPad, maar bijvoorbeeld ook de AirPods en Beats-koptelefoons van het bedrijf.

SRF

Reageer op artikel:
Neppe iPhones in Zwitsers AppleCare+-systeem: meer dan 1000 modellen vervangen
Sluiten