Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 1 mei 2019

Meer zelfmoord door 13 Reasons Why? Netflix reageert!

De Netflix serie 13 Reasons Why is niet alleen immens populair, maar houdt de gemoederen ook flink bezig. Afgelopen week kwam de serie in opspraak nadat het in verband werd gebracht met het stijgende aantal zelfmoorden. De streamingdienst reageert.

Netflix reageert op 13 Reasons Why ophef

In mei 2018 maakte de wereld kennis met de Netflix serie 13 Reasons Why. Het verhaal over de zelfmoord van een tienermeisje werd ontzettend goed ontvangen en groeide uit tot een van de grootste titels van het jaar. Ondanks het succes waren er overigens wel vraagtekens bij het heftige onderwerp. Zo ontstonden er vragen over de manier waarop de serie met het onderwerp omging. “Is het niet te aanstootgevend?”, was een van de meest gestelde vragen. “Je hoeft de serie niet te kijken”, was destijds het antwoord van Netflix.

Maar nu de serie wederom in opspraak is, door het aanzienlijk stijgende aantal zelfmoorden onder tieners, lijkt Netflix het nu iets subtieler aan te pakken. Tegenover Gizmodo zegt een woordvoerder van het bedrijf dat er goed naar het onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania gekeken moet worden. De streamingdienst heeft namelijk andere onderzoeken omarmt, welke in conflict liggen met de resultaten van het veelbesproken onderzoek uit Pennsylvania.

“Het is een uiterst belangrijk onderwerp en we hebben hard gewerkt om daar zo gevoelig mogelijk mee om te gaan.”

Netflix 13 Reasons Why

De woordvoerder verwees volgens Gizmodo naar een artikel van Social Science en Medicine van eerder deze maand. In dat onderzoek kwam naar buiten dat mensen tussen 18 en 29 jaar, die de serie volledig hadden uitgekeken, juist baat hadden bij de serie. Volwassenen die de serie niet hadden uitgekeken, en meededen aan het onderzoek, zouden een hoger risico op zelfmoord hebben. Iets dat lijnrecht tegenover de ondervindingen staat van het onderzoek uit Pennsylvania.

De streamingdienst is dus naar alle bevinden aan het kijken. Hoe Netflix precies gaat handelen na de bevindingen valt nog te bezien dus.

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

Meer Netflix?

Fan van Netflix en tech? Dan is onze podcast “WantKast” misschien wel iets voor jou. Elke week bespreken Thomas en Mark het grootste nieuws van de afgelopen week. Daarbij hebben ze het ook regelmatig over de series en films die ze hebben gekeken op Netflix.

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Reageer op artikel:
Meer zelfmoord door 13 Reasons Why? Netflix reageert!
Sluiten