Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 okt 2018

2 miljard dollar: waarom Netflix nog dieper in de schulden gaat

Ooit was het nog groot nieuws toen Netflix met zijn eigen zelfgeproduceerde serie kwam. Althans, ooit, dat is slechts een paar jaar geleden. Ondertussen worden we vrijwel dagelijks bedolven onder tig nieuwe Netflix Originals. Van series en films tot documentaires: de streamingdienst breidt zijn aanbod op rap tempo uit.

Originele content is de sleutel

Het is bijna allemaal eigen content, die Netflix dan ook ‘voor altijd’ kan blijven aanbieden. Dat is het hele punt: nu zoveel concurrenten een eigen dienst bouwen, is het steeds moeilijker om aantrekkelijke licenties te scoren.

Bovendien weten licentiehouders ook veel beter wat ze waard zijn, vergeleken met vijf jaar geleden. Toen waren streaminglicenties nog een extraatje voor producenten. Nu weten ze wel beter. Wanneer Netflix de licentie voor een populaire serie willen verlengen, kan de aanbieder van de licentie torenhoge bedragen eisen.

Met die context is het vrijwel onmogelijk om een consistente bibliotheek met content op te bouwen. Althans, met content van derden. Daardoor zie je steeds minder grote bioscoopfilms en series van derde partijen op Netflix verschijnen.

Nu concurrenten als Disney hun eigen streamingdiensten gaan beginnen, wordt het pas echt duidelijk hoe de markt verdeeld gaat worden.

Daar krijg je echter dus wel bergen aan Netflix Originals voor terug. Of je daar blij van moet worden, is maar de vraag. De kwaliteit wisselt erg, maar je kunt er niet omheen dat er ook absolute pareltjes tussen zitten.

Toch ligt het tempo nog niet hoog genoeg, als het aan de streamingdienst zelf ligt. Netflix wil er alles aan doen om in deze cruciale fase van de markt aan de top te blijven. Ja, zelfs als het daarvoor dieper in de schulden moet gaan zitten.

Netflix gaat nog dieper in de schulden

Nu concurrenten als Disney hun eigen streamingdiensten gaan beginnen, wordt het pas echt duidelijk hoe de markt verdeeld gaat worden. Disney is laat op het feestje, maar kan zich dat veroorloven door een bibliotheek van decennia aan bioscoopfilms en series. Plus natuurlijk de aankomende Star Wars-serie, van Game of Thrones proporties.

Maar goed, terug naar Netflix. Het Amerikaanse bedrijf heeft gisteravond aangekondigd dat het nog eens 2 miljard dollar dieper in de schulden gaat. Daarmee wordt onder andere de acquisitie van nieuwe content, productie, ontwikkeling en investeringen gefinancierd.

Tijdens het presenteren van de kwartaalcijfers van het derde kwartaal van dit jaar benadrukte de streamingdienst al hoe belangrijk het juist nu is om originele kwaliteitscontent aan te blijven bieden. Anders kan Netflix simpelweg niet competitief blijven. Disney, Hulu en Amazon kijken vol interesse toe.

Wellicht is dit ook de reden dat het bedrijf besloot om Luke Cage en de Iron Fist te cancelen. Maar ook daar is hoop! Hier lees je waarom.

Netflix

Reageer op artikel:
2 miljard dollar: waarom Netflix nog dieper in de schulden gaat
Sluiten