Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 jan 2019

Pijnlijk: Netflix aandelen kelderen ondanks recordgroei

Soms gooien wat treinrampen roet in het eten, maar over het algemeen komt Netflix altijd op een positieve manier in het nieuws. Hitserie na hitserie, succesnummer na succesnummer. Dat schept echter ook hoge verwachtingen, met alle gevolgen van dien.

Netflix

Dat heeft de streamingdienst de afgelopen uren goed gemerkt. Het bedrijf maakte gisternacht de financiële resultaten van het vierde kwartaal van 2019 bekend. Het bedrijf wist tijdens die periode een recordaantal nieuwe abonnees binnen te harken: 8.8 miljoen.

Daarvan komen er slechts 1.5 miljoen uit de Verenigde Staten. De rest is afkomstig uit internationale markten, precies zoals het Amerikaanse bedrijf hoopte. Met meer anderstalige content en lokale producties hoopt de streamingdienst zo zijn extreme groei vol te houden.

Toch waren investeerders klaarblijkelijk niet helemaal tevreden. De omzet van het vierde kwartaal van 2018 pakte namelijk lager uit dan men verwachtte. We zetten de cijfers voor je op een rijtje:

  • Nieuwe abonnees uit U.S.: 1.5 miljoen
  • Nieuwe internationale abonnees: 7.3 miljoen
  • Winst per aandeel: 30 dollarcent
  • Omzet: 4.2 miljard dollar

Aandelen

Prima cijfers, maar de omzet blijft ietwat achter. De aandelen van Netflix begonnen meteen te kelderen. In de context van de deze week aangekondigde prijsverhogingen van Amerikaanse abonnementen is het niet geheel onverwachts. Zeker nu giganten als Disney ook bijna klaar zijn om hun eigen streamingdienst te lanceren.

Hoe dan ook hoef je nog geen voorbarige conclusies te trekken. De markt reageert vrijwel altijd extreem op de financiële resultaten van het bedrijf, of ze nou positief of negatief uitpakken. Het is echter wel duidelijk dat Netflix het vanaf nu eerder moeilijker dan makkelijker zal gaan krijgen. Alleen al Disney heeft een oorlogskas en een bibliotheek aan franchises en films van jewelste.

Reageer op artikel:
Pijnlijk: Netflix aandelen kelderen ondanks recordgroei
Sluiten