Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 feb 2018

Altered Carbon cast interview: de dilemma’s achter nieuwe Netflix hit

We kijken uit naar Altered Carbon, de nieuwe Netflix serie die vanaf 2 februari te zien is. Wij kregen de kans om enkele castleden te spreken en samen met hen dieper in te gaan op de achterliggende techniek.

Altered Carbon Netflix interview

In Altered Carbon zien we Takeshi Kovacs, een voormalig rebelstrijder die gedood werd tijdens een mislukte poging tot revolutie. Hij vocht in een team onder leiding van Quellcrist Falconer, gespeeld door Renee Elise Goldsberry. In tegenstelling tot de rest van zijn groep is het bewustzijn van Kovacs bewaard gebleven en jaren later weer overgezet naar een nieuw lichaam.

Deze nieuwe gedaante wordt in de serie vertolkt door Joel Kinnaman. De persoon die Kovacs heeft laten overzetten is de steenrijke Laurens Bancroft, gespeeld door de Britse James Purefoy. Hij wil dat Kovacs zijn moordzaak oplost. Zowel Goldsberry, Kinnaman als Purefoy namen deel aan het gesprek.

Altered Carbon Netflix sci-fi

Kwestie 1: Is het reëel om te denken dat we het menselijk bewustzijn in de nabij toekomst kunnen laten digitaliseren?

Hoe zou het zijn als we iemands bewustzijn zouden kunnen namaken? Het als het ware ‘’downloaden’’ en dit vervolgens ergens anders in te plaatsen, bijvoorbeeld een robot. Dit klinkt misschien onrealistisch, maar men heeft al zoiets voor elkaar kunnen krijgen. De mensen achter Openworm hebben namelijk het werkend brein van een rondworm  weten na te maken en streven nu naar een volledige simulatie van alle 959 cellen. Het uiteindelijke doel is om hetzelfde te doen met een mensenbrein, al zal het nog wel even duren voordat ze zover zijn.

In Altered Carbon kan het bewustzijn van een mens in een zogeheten ‘’stack’’ gezet worden en daarna in ieder gewenst lichaam worden geplaatst. In de echte wereld ligt het volgens Joel Kinnaman wat gecompliceerder:

Joel: Veel neurologische studies laten zien dat het in de praktijk niet zo makkelijk is. Het brein is blijkbaar niet zomaar het volledige besturingssysteem van ons lichaam. Ook andere delen hebben als het ware een soort eigen bewustzijn. Dit feitje had dan misschien geen invloed op mijn rol, maar interessant is het wel. Mochten we ooit met stacks gaan werken dan zal je toch op een of andere manier beïnvloed worden door het lichaam waarin je terechtkomt. Je wordt dus een ander persoon, ook al heb je nog hetzelfde brein.

altered carbon

Vraag: Wat als een van je overleden vrienden of familieleden terug zou komen in een nieuw lichaam, denk je dat je ze ondanks de nieuwe verschijning als dezelfde persoon zou kunnen zien? Bijvoorbeeld door hun gedrag of manier van praten?

Joel: Dat is zo’n gek idee…ik denk van wel. Of ja, je zult ze natuurlijk proberen te accepteren als de persoon die je kende. Toch zou het raar zijn als mijn vader ineens het lichaam van een 6-jarig meisje zou hebben, haha. Ik weet het eigenlijk niet.

Kwestie 2: Mocht het eeuwig leven ooit haalbaar zijn, is het dan wel wenselijk?

In de toekomst wordt het hoogstwaarschijnlijk mogelijk om aanzienlijk langer te leven. Een van de manieren waarop dit gerealiseerd kan worden is door veroudering tegen te gaan. Een aantal wetenschappers aan het Erasmus MC in Rotterdam hebben bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met een anti-verouderingsstofje genaamd FOXO4-DRI. Nadat oude muizen hiermee behandeld werden oogden ze jonger en waren ze daarnaast ook aanzienlijk vitaler. Er zijn tot op heden nog geen nadelen aan deze behandeling ontdekt, dus misschien is het over een tijdje ook toepasbaar op mensen.

Dit verslag is geschreven door CineMartijn.

Daarnaast gaat het in de toekomst waarschijnlijk laagdrempeliger worden om lichaamsdelen te transplanteren. Wie weet ooit zelfs gehele lichamen, zoals in Altered Carbon. In de serie kan men een nieuw lichaamsdeel bestellen of zelfs een compleet nieuw lichaam krijgen. De vraag is echter: wat zou dit met de mens doen? Hoe zuinig zouden we op onszelf zijn wanneer het mogelijk is om een nieuw lichaam te krijgen?

Vraag: Als jij de mogelijkheid kreeg om eeuwig te kunnen leven, zou je het dan aannemen?

Joel: Ik denk dat ik die kans wel zou aangrijpen ja. Al zal waarschijnlijk niet de juiste keuze zijn. Althans, voor de mensheid in zijn geheel. Dit zijn van die lastige kwesties. Het klinkt natuurlijk geweldig: een eeuwig leven leiden en te zien waar de mensheid naartoe gaat, inclusief alle nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen. Toch denk ik dat Altered Carbon ons leert dat wanneer we onze sterfelijkheid verliezen, we daarbij ook onze menselijkheid opgeven. En het mooie aan het leven is juist dat het niet voor eeuwig is.

Renee: Nee, ik zou niet eeuwig willen leven. De serie laat ons namelijk zien hoe gevaarlijk dat kan zijn.

James: Ik zou die optie wel willen…zolang ik maar de enige ben met die luxe.

Renee: Klinkt schappelijk!

James: Dit zeg ik omdat er veel slechteriken in de wereld zijn. Het idee dat iemand als Donald Trump eeuwig zou kunnen leven is beangstigend. Ik zou het zelf wel willen, omdat ik mezelf geen slecht mens vind. Er zullen echter veel mensen zijn die er misbruik van gaan maken.

Altered Carbon

Vraag: Als we naar de personages van Altered Carbon kijken lijkt het dat hoe langer je leeft, hoe slechter je als persoon wordt. We zien namelijk mensen genieten van gladiator gevechten en dergelijken.

James: Dat is omdat er geen consequenties meer lijken te zijn. De dood is niet meer onvermijdelijk, dus mensen hebben het gevoel dat ze alles kunnen maken. Daarnaast heeft men steeds extremere dingen nodig om nog een kick te krijgen.

Renee: Ja inderdaad, de macht maakt ons corrupt.

Joel: Macht corrumpeert en hoe machtig moet je jezelf wel niet voelen als je onsterfelijk bent? Daarnaast, hoe langer je leeft, hoe meer je gewend bent. Je begint jezelf na een tijdje te vervelen en hebt steeds heftigere dingen nodig om bevredigd te raken. En uiteindelijk wordt je een perverse variant van de mens.

Vraag: Heb je liever jouw stack (bewustzijn) in Donald Trump’s lichaam of zijn stack in het jouwe?

Renee: Dat is een retorische vraag!

James: Ik denk dat hij beter zou doen met mijn stack in zijn lichaam. En zelfs een nietsnut in zijn lichaam zou waarschijnlijk minder schade aanbrengen dan dat hij nu doet.

Renee: Haha, we zouden het allemaal beter doen dan hem.

Kwestie 3: Alhoewel sciencefiction films regelmatig juiste voorspellingen doen, is het wereldbeeld dat in de meeste films geschetst wordt toch wat te vergezocht

Zoals je misschien al in ons artikel hebt gelezen hebben sci-fi films regelmatig nieuwe technologieën weten te voorspellen. Toch zijn veel films wat te ambitieus in hun toekomstbeeld. Neem nou de originele Blade Runner, een film uit 1982 die zich in 2017 afspeelt. De gekoloniseerde wereld vol met vliegende auto’s lijkt totaal niet op onze huidige samenleving.

Altered Carbon Netflix

Ook de wereld van Altered Carbon is totaal anders dan de onze, al speelt de serie zich wel honderden jaren later af. Hoe komt het toch dat veel sciencefiction schrijvers dit soort toekomstbeelden schetsen? Is het echt wat ze van de toekomst verwachten of vinden ze het gewoon leuk om zulke spectaculaire werelden te creëren?

Vraag: Veel films hebben toch een soort van gefaald als het gaat om de toekomst voorspellen. De originele Blade Runner zou zich in 2017 afspelen, maar de wereld van nu is totaal anders dan de samenleving die in de film geschetst wordt.

James: Ik denk dat je gewoon verder moet denken. In 2700 ziet de wereld er misschien wel zo uit.

Denk je dat men dit doet omdat ze echt zo’n wereld verwachten of om publiek te trekken met spektakel?

James: Ik denk niet dat het zozeer om spektakel gaat. Meer om een wereld neer te zetten die ondanks alles toch ergens doet denken aan de onze. Het universum van bijvoorbeeld Star Wars of Star Trek is bijna niet te vergelijken met onze wereld. Althans, ik herken er onze samenleving niet in. Bij films als Blade Runner of onze serie kun je onze wereld wel degelijk herkennen.

Zoals je kunt lezen denken de castleden van Altered Carbon dat sciencefiction films grotendeels een afspiegeling zijn van onze huidige samenleving. We krijgen dingen te zien waarvan we al eeuwen dromen en tegelijkertijd gaat men ook juist in op onze angsten. Hoe dan ook, we zijn benieuwd wat jullie van Altered Carbon gaan vinden.

Reageer op artikel:
Altered Carbon cast interview: de dilemma’s achter nieuwe Netflix hit
Sluiten