Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 10 jan 2018

Van klassiekers tot moderne actie: de beste anime op Netflix

Netflix zet de komen jaren flink in op anime, het Japanse medium dat steeds populairder wordt in het Westen. Medium ja, geen genre. Het is een overkoepelende noemer voor alle Japanse teken- en animatiefilms. Van handgetekende pareltjes voor kinderen tot met de computer geanimeerde 3D-horror. De eerste series en films bestormen Netflix al, ook in Nederland. Voor de storm losbarst, stippen we de pareltjes voor je aan die je nu al op Netflix kunt checken. 

De anime klassieker: Cowboy Bebop

Netflix Cowboy Bebop

We beginnen met een klassieker, alweer uit 1998. Maak kennis met Cowboy Bebop, een serie die nog steeds razend populair is. Actie, humor en uitstekende muziek: 26 afleveringen lang wordt je vermaakt. In 2071 heeft de mensheid zich noodgedwongen verspreid over naburige planeten en manen. De politie kan het allemaal niet meer bolwerken, en schakelt premiejagers in. Spike Spiegel en Jet Black zijn twee van die premiejagers, ook wel cowboys genoemd. Met hun schip Bebop verdienen ze zo hun geld. Wat volgt is een nostalgisch avontuur dat zelfs in 2018 nog als een huis staat. Het is op grafisch vlak zeker niet de meest strakke anime, maar dankzij het werk van de nog immer actieve regisseur Watanabe ademt de serie sfeer.

De moderne Netflix Original: Devilman Crybaby

Netflix anime serie

Ben je op zoek naar luchtig materiaal? Dan ben je bij Devilman Crybaby absoluut niet aan het juiste adres. Dit is een van de eerste Netflix Originals op het gebied van anime. De uit tien afleveringen bestaande serie staat nog maar net op de streamingdienst, maar wordt nu al onthaald als Netflix’s eerste meesterwerk van 2018. En terecht. Regisseur Masaaki Yuasa’s excentrieke stijl past volledig bij de vrijheid die Netflix biedt. Een groot budget, en weinig beperkingen: de creativiteit krijgt alle ruimte. En dat merk je. Devilman Crybaby is een feest voor het oog. De visuals zijn vaak bizar, uitgesproken. Nogmaals: dit is geen vrolijk kijkmateriaal. De demonen vliegen je om de oren, evenals bloed en naakt.

De vreemde eend: Knights of Sydonia

Knights of Sydonia

Netflix werkt al enkele jaren samen met Polygon Pictures, een controversiële Japanse studio. Althans, onder anime-fans. De producties van Polygon staan ook wel bekend als CGI-anime. Oftewel, met de computer ontworpen personages, werelden en actie. Daardoor zien de films en series eruit als games. Dat is even wennen, vooral als je getekende 2D-anime gewend bent. Lang niet iedereen is er fan van, maar juist als je daarover heen stapt biedt het vele voordelen. Het is goedkoper om te animeren, dus de actie is nog spectaculairder. Juist als nieuwkomer heb je waarschijnlijk nergens last van. Knights of Sydonia speelt zich af in een verre toekomst, op een ruimteschip. Science-fiction met een prettig Japans vleugje mech-actie.

De filmtopper: Akira

Akira anime netflix

Heb je geen zin of tijd om een complete serie te proberen? Check dan Akira, een klassieker die zelfs buiten het anime-wereldje bekend staat als een iconisch meesterwerk. De animatiefilm stamt uit 1988, maar de met de hand getekende beelden maken nog altijd indruk. Het is de eerste anime-film die internationaal een groot publiek wist te bereiken, ook in Nederland. Een echte cyberpunk-klassieker. Kaneda is de leider van een motorbende. Zijn vriend raakt betrokken bij een geheim militair project, met duistere gevolgen. Kan Kaneda zijn vriend nog redden? Hollywood werkt al jaren aan een verfilming, maar wat ons betreft is dat pure heiligschennis. Gewoon deze parel checken!

Niet op Netflix maar onmisbaar: Your Name

Your Anime

Wil je binnen enkele uren het toppunt van anime ervaren? Check dan Your Name. Deze film staat op het moment van schrijven niet op Netflix. Toch raden we je aan deze ervaring te gaan beleven. Your Name sleepte het afgelopen jaar talloze prijzen in de wacht. Sterker nog, uiteindelijk draaide de animefilm zelfs in Nederlandse bioscopen. Niet alleen is het verhaal helemaal in orde, vooral de visuals zijn verbluffend. Elke seconde is wallpaper-materiaal, door de schitterende achtergronden. Een uitstekend voorbeeld van de culturele pracht die anime te bieden heeft.

De komende maanden komen er nog veel meer anime-toppers naar Netflix. Check bijvoorbeeld de trailer voor de nieuwe Godzilla-anime. Benieuwd wat er verder naar Netflix komt deze maand? Check dan ons Netflix-dossier.

Reageer op artikel:
Van klassiekers tot moderne actie: de beste anime op Netflix
Sluiten