Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 1 maart 2018

In een klap mainstream: Netflix gaat vol voor anime

Stiekem is anime al sinds de jaren negentig mainstream. Een hele generatie is opgegroeid met series zoals Pokémon, Medabots, Shin-Chan en Yu-Gi-Oh! Waarschijnlijk had je toen echter niet door dat het om Japanse producties ging. Het waren gewoon de zoveelste cartoons. Recentelijk doormaakt anime een echte mainstream doorbraak. En hoe!

In een klap mainstream: Netflix gaat vol voor anime

Dat hebben de Japanse tekenfilms en series vooral aan Netflix te danken. Het streamingplatform brengt alleen al in 2018 wereldwijd minstens dertig nieuwe films en series uit. Netflix Originals dus. Dat is geen eenmalige zet. Dat blijkt uit een interview met Netflix‘s director of animeTaito Okiura. Hij sprak tegenover een Japanse publicatie over de toewijding van de streamingdienst. Zowel qua klassieke anime die naar Netflix komen, als qua eigen en originele producties.

Volgens hem is anime geen niche meer, maar een een grote speler in de mediamarkt. De term is lastig uit te leggen. In principe vallen alle Japanse cartoons onder die noemer. Toch associeer je waarschijnlijk een distinctieve visuele stijl met anime. Een stijl waarvan je de komende jaren dus veel meer terug gaat zien. Een aanzienlijk deel van de 8 miljard dollar die Netflix dit jaar in producties steekt, gaat naar nieuwe anime.

Voorheen nam niemand Netflix echt serieus als het om anime ging. Soms kwam er een oude Pokémon film naar de streamingdienst, of een B-film. Sinds oktober is industrie-veteraan Okiura dus verantwoordelijkheid voor de contentcategorie. Dat merk je nu al. Opeens pakt de dienst het genre/medium serieus aan. Van live-action adaptaties van populaire anime en klassieke Japanse tekenfilms tot CGI-producties: Netflix stroomt vol met ijzersterke anime. En er komt nog veel meer aan!

Volgens Okiura gaat de dienst in de toekomst deze lijn doortrekken. Er zal meer geld geïnvesteerd worden in originele anime, al heeft dat tijd nodig. Veel grote studio’s zitten altijd voor komende drie jaar volgeboekt, waardoor het duur voordat het juiste talent een mooi eindproduct af kan leveren. Anime is immers zeer tijdsintensief qua productiewerk: frame per frame wordt alles getekend en geanimeerd.

De veteraan belooft dat fans van anime de komende jaren dus mooie tijden gaan beleven op Netflix. Alleen al deze maand wordt die belofte ruimschoots ingelost. Op 2 maart komt de thriller B: The Beginning naar de streamingdienst, waarvan je hierboven de trailer kunt checken. Op 9 maart kun je A.I.C.O. Incarnation checken. Benieuwd wat anime is, en welke je nu al op de streamingdienst moet/kunt checken? Hier zetten we de vijf beste anime op Netflix op een rijtje.

Reageer op artikel:
In een klap mainstream: Netflix gaat vol voor anime
Sluiten