Netflix-baas doneert 120 miljoen dollar aan ‘zwarte’ universiteiten

Reed Hastings doet een bijzondere donatie. De CEO van Netflix geeft 120 miljoen dollar weg aan ‘zwarte scholen’.

Samen met zijn vrouw geeft de Netflix-baas 40 miljoen dollar aan het Morehouse College (de oude universiteit van Martin Luther King), 40 miljoen aan het Spelman college en 40 miljoen aan het United Negro College Fund. Hij noemt het geld een investering in de toekomst van Amerika.

Gelijke kansen

“We steunen deze drie instellingen al een aantal jaar. We geloven dat investeren in de zwarte jeugd een van de beste manieren is om te investeren in de toekomst van Amerika. Wij hebben de kans gehad op goede educatie en wij willen studenten – vooral die met kleur – dezelfde start van het leven geven,” vertellen de Netflix-baas en zijn vrouw aan CNN. Ze hopen daarmee dat er minder ongelijkheid in het land komt.

Deze instellingen zijn zogenaamde HBCU’s oftewel historically black colleges and universities. Deze werden gesticht voor de Amerikaanse Civil Rights Acts in 1964 en hadden de bedoeling om vooral de Afro-Amerikaanse jeugd te helpen. De organisaties bestaan nog steeds en hebben minder zekerheid in geldstromen dan andere publieke universiteiten. Die krijgen meer donaties en hebben meer inkomsten uit secundaire werkzaamheden als boekwinkels en sport. Door de coronacrisis zijn ze nog eens extra geraakt.

Niet alleen die universiteiten zelf hebben minder inkomsten, ook de studenten zijn vaak armer dan bij andere scholen. Zo lenen ze bijna twee keer geld voor hun opleiding dan studenten aan andere scholen. Met het geld aan Morhouse hoopt de Netflix-CEO 200 studenten te laten afstuderen zonder schuld. De gemiddelde student daar heeft meestal een studieschuld tussen de 33.000 en 40.000 euro.

Netflix tegen racisme

Netflix zelf heeft zich de afgelopen tijd ook al tegen racisme uitgesproken. Zo zijn verschillende films en series verwijderd van het medium omdat mensen daar aanstoot aan kunnen nemen. In de shows zat een zogenaamde blackface, een blanke acteur die zichzelf zwart schminkt. Netflix zelf doneerde 5 miljoen dollar aan de Afro-Amerikaanse jeugd. Eerder tweette het bedrijf al “zwijgen is medeplichtig zijn.”

Reageer op artikel:
Netflix-baas doneert 120 miljoen dollar aan ‘zwarte’ universiteiten
Sluiten