Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 25 mei 2018

Van korte duur: Netflix bereikt mijlpaal en haalt Disney in

Netflix is echt on a roll. Na opnieuw een bevestiging van de plannen om dit jaar de duizend Netflix Originals aan te tikken, volgde er ook goed nieuws op de beurs. Daar werd niet alleen de Amerikaanse gigant Comcast ingehaald, maar ook Disney. Een grote mijlpaal dus.

Netflix meer waard dan Disney

Ja, dat las je goed. De streamingdienst was heel even meer waard dan een van de grootste bedrijven ter wereld. Die overwinning was overigens van korte duur. Uiteindelijk haalde Disney zijn indirecte concurrent weer in, met een marktwaarde van 152.03 miljard dollar. Netflix bleef op 151.85 miljard dollar steken.

Overigens zijn het binnenkort al helemaal concurrenten van elkaar. Waar de twee giganten eerder samenwerkten voor titels op Netflix, heeft Disney zijn bibliotheek nu grotendeels van de dienst getrokken. De entertainmentgigant werkt hard aan een eigen equivalent van Netflix.

Een puur digitaal bedrijf heeft voor het eerst een van de grootste studio’s ter wereld gepasseerd. Een studio die nog uit de gouden eeuw van film komt.

Overigens beweert de thuishaven van Mickey Mouse dat Netflix daarin geen concurrent is. Wat daar precies de reden achter is, kun je in dit artikel lezen. Maar goed, terug naar de beurs. Gisteren was de tweede dag op rij dat de aandelen van de streamingdienst naar recordhoogte stegen.

Het bedrijf sloot de dag af met een prijskaartje van 349,99 dollar per aandeel, een stijging van 1.34 procent. Disney moest het doen met 102 dollar per aandeel, een klein dipje van 0,87 procent. Hoe dan ook is het een veelzeggend en uniek moment voor de media. Een puur digitaal bedrijf heeft voor het eerst een van de grootste studio’s ter wereld gepasseerd. Een studio die nog uit de gouden eeuw van film komt.

Netflix Disney waarde

De kans is overigens groot dat Disney de afstand binnenkort flink gaat vergroten. De Hollywood-gigant probeert al een tijdje 21st Century Fox over te nemen, al zit Comcast die plannen nu dwars met een eigen bod. Dat zou een deal van jewelste zijn, waarmee Disney een omvangrijke lijst aan gigantische licenties en franchises aan zijn arsenaal toe kan voegen.

Hoe dan ook gaan de komende maanden en jaren bepalend zijn voor deze aan flinke verandering onderhevige markt. Blijft Netflix explosieve groei tonen, of kan de oude garde zijn kas inzetten om als winnaar uit de bus te komen? Ondertussen maakt Apple zich ook nog eens gereed voor een flinke oorlog…

Reageer op artikel:
Van korte duur: Netflix bereikt mijlpaal en haalt Disney in
Sluiten