Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 mrt 2018

Gaat Netflix jouw bingewatch-sessies belonen? ?

Veel series op Netflix zijn van zichzelf al zeer verslavend. Daar hoeft de streamingdienst verder zelf niet zoveel meer aan te doen. Cliffhangers zorgen ervoor dat je blijft kijken, wat met Netflix makkelijker dan ooit is. Bingewatchen dus. Het lijkt erop dat het bedrijf aan het experimenteren is met nieuwe features die het kijken van content nog verslavender gaan maken. Sterker nog, de streamingdienst gaat je belonen voor je kijkgedrag.

Netflix gaat je bingewatch-sessies belonen

Netflix experimenteert al langere tijd met interactieve content voor kinderen. Zo zijn er al verschillende shows waarin de jeugdige kijker zelf kan bepalen welke kant het verhaal op gaat. Het is nou niet bepaald gezond als kinderen uren achter elkaar content blijven verslinden, maar toch gaat de dienst dat gedrag belonen. Verschillende gebruikers ontdekten dat Netflix zijn dienst nog interactiever gaat maken. Kinderen kunnen namelijk patches verdienen op Netflix.

Het gaat om een soort stickers. De jeugdige kijkers kunnen patches verdienen door bepaalde afleveringen van shows te kijken. Een icoontje laat zien hoe ver ze al zijn. Overigens moet je dit systeem meer zien als de achievements die gamers op hun consoles kunnen verdienen. De patches zijn op zichzelf de beloning die je krijgt. Het is niet alsof je extra content ermee verdient, of als beloning te zien krijgt. Dat betekent overigens niet dat de streamingdienst niet dat soort beloningen gaat introduceren in de toekomst.

Voorlopig slechts een experiment

Althans, als die toekomst ooit komt. Netflix heeft in een statement laten weten dat het een experiment is: “We zijn een nieuwe feature aan het testen bij een select aantal kindertitels. De verzamelitems bieden een meer interactieve ervaring, en breiden de wereld van de show in kwestie uit. We leren door te testen, en deze feature komt daarmee wellicht juist wel, of juist niet naar Netflix. ”

Netflix patch

Voorlopig blijft het dus bij tests en experimenten. De aantrekkingskracht is in ieder geval duidelijk. Kinderen krijgen beloningen, met als resultaat dat ze waarschijnlijk meer content kijken. Voor volwassenen zou een dergelijk systeem ook prima kunnen werken. Online wordt al volop om een versie voor volwassen kijkers gevraagd. Er zijn online al verschillende diensten die gebruikers bij laten houden wat ze al gekeken hebben, met als beloning stickers. Door dat in te bouwen in Netflix, heeft het bedrijf weer een unieke manier om op te vallen.

Het is logisch dat de tests bij kindershows beginnen, maar lang niet alle ouders zijn daar blij mee. Ze delen op sociale media de kritiek dat Netflix zo alleen maar ongezond gedrag beloont. Kinderen zullen alleen maar meer verslaafd raken aan hun schermpjes, in de drift om alle patches vrij te spelen. Het is de ultieme samenkomst van gamification en bingewatchen. Of je daar blij of boos van wordt, is aan jou. Wellicht hoef je dus nooit de keuze te maken. Check ook deze vijf spannende series die je in een week kunt bingewatchen.

?Lees ook: Whappbook zet je Whatsapp gesprekken zwart op wit

Reageer op artikel:
Gaat Netflix jouw bingewatch-sessies belonen? ?
Sluiten