Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 17 jan 2019

Ophef: Netflix gebruikt opnieuw beelden echte treinramp voor Bird Box

Heb jij bijgedragen aan het kijkcijferrecord dat Bird Box opleverde voor Netflix? Dan heb je naar een echte treinramp gekeken. De scène met het treinongeluk aan het begin is namelijk niet nep. Dat blijkt nu de streamingdienst in opspraak raakt vanwege het gebruik van Canadese rampbeelden.

Echte treinramp in Bird Box

Het gaat om de treinramp die plaats vond in 2013, in Lac-Mégantic. Bij die treinramp kwamen 47 mensen om het leven. Dit is al de tweede keer dat Netflix voor een Original gebruik maakt van beelden van die ramp. De eerste keer was bij het derde seizoen van de science-fiction serie Travelers.

Aan het begin van Bird Box wordt effectief de toon voor de film gezet met tienduizenden mensen die zelfmoord plegen. Als kijker krijg je neppe nieuwsitems met allerlei resulterende rampen voorgeschoteld, die dus niet allemaal nep blijken te zijn.

De productiemaatschappij achter de hitfilm Bird Box was zich er naar eigen zeggen niet bewust van dat het om de treinramp in Canada ging. Stock-koning Pond 5 heeft de beelden voor de Netflix Originals verkocht. Een soort beeldbank dus, maar dan voor films en series.

Pond 5 heeft zijn excuses aangeboden en belooft vanaf nu duidelijker aan te geven waar beeldmateriaal vandaan komt. Ook gaat het bedrijf ervoor zorgen dat beelden niet langer ongepast buiten een bepaalde context gebruikt mogen worden. Zo moeten dergelijke misverstanden in het vervolg vermeden worden.

Niet eerste keer voor Netflix

De kans is groot dat je een lichtelijke déjà vu bij het lezen van dit nieuws hebt. Daar is een goede reden voor: eerder deze maand raakte Netflix al in opspraak toen bleek dat de live-action anime Death Note voor een bepaalde scène gebruik maakte van echte beelden van een Belgische treinramp uit 2010. Destijds kwamen daarbij 19 mensen om het leven.

Al met al brengt het grote succes van Bird Box zo ook een aantal lastige staartjes met zich mee voor Netflix. Onlangs bezorgde de Bird Box Challenge de streamindienst al kopzorgen.

BBC

Reageer op artikel:
Ophef: Netflix gebruikt opnieuw beelden echte treinramp voor Bird Box
Sluiten