De magie van kijkcijfers: waarom Netflix allesbehalve transparant is
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FReed_Hastings-3.jpg)
Bij Netflix betaal je voor het totaalpakket, alle films en series die op de streamingdienst staan. Het bijzondere aan dat succes is dat er niet echt een manier is om in te schatten hoe succesvol die individuele titels zijn.
De magie van Netflix
Van bioscoopfilms weten we het budget, de omzet en op televisie heb je de kijkcijfers. Van de series en films op Netflix hebben we echter geen idee hoe vaak en hoe veel ze bekeken worden.
Daardoor weet alleen Netflix zelf wanneer een Original een flop of een succes is. Dat kan echter ook tot flinke frustratie onder fans leiden, bijvoorbeeld wanneer een geliefde titel gecanceld wordt. Denk aan Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage.
Fans snappen bij dat soort shows niet hoe Netflix ze kan cancelen, terwijl ze zo populair zijn. Dat laatste is echter een flinke aanname, want dat weten we helemaal niet. Het enige waar je op af kunt gaan zijn de lovende woorden van recensenten, hype op het internet en je omgeving die de serie in kwestie wel of niet kijkt.
Vaak schept dat een redelijk duidelijk beeld, maar door de marketingmachine van Netflix kan het beeld ook flink vertekend worden. De streamingdienst heeft voorlopig ook niet de ambitie om daar transparanter om te worden.
Netflix CEO Reed Hastings zei het volgende tegenover The Hollywood Reporter: “Het maakt niemand iets uit. In de loop van de tijd zullen waarschijnlijk eerder meer dan minder gaan delen, maar ik denk niet dat het voor de consument iets uitmaakt.”
Geen belang
Het bedrijf heeft er ook niet echt belang bij om dergelijke cijfers te delen. Traditionele televisieproducenten, zenders en netwerken moeten dergelijke cijfers delen vanwege het verdienmodel dat ze hanteren: advertenties. Bedrijven die willen adverteren hebben die specifieke inzichten en statistieken nodig.
Bovendien behoudt Netflix op deze manier de controle over the narrative rondom zijn eigen producties. De marketingmachine kan op volle toeren draaien, zonder dat journalisten, blogs en mensen op Twitter roet in het eten kunnen gooien door Originals te bestempelen als flops.
Vertekend beeld
Maar zelfs als Netflix dergelijke cijfers vrij zou geven, dan zou het op een vertekende wijze het beeld bepalen. We zijn gewend om series en films individueel te beoordelen, qua succes. Maar in het geval van Netflix gaat het om de bundel die het totaalaanbod van de streamingdienst vormt.
Als een specifieke serie niet daverend presteert in het grotere plaatje, maar wel een niche bereikt die vervolgens weer meer abonnementen afsluit, dan kan het alsnog een succesnummer zijn. Het verdienmodel is minder lineair en meer overkoepelend, waardoor het ook minder zwart-wit is dan bijvoorbeeld een bioscoopfilm.
Het draait om hoeveel mensen een abonnement nemen op het totaalaanbod, niet om de individuele kijkcijfers en budgetten. Zo kan bijvoorbeeld ook een prestigieus filmproject dik verlies draaien door zijn torenhoge budget, maar alsnog in de bredere strategie van Netflix als een succes gezien worden.
Stilte voor de storm
Bovendien zitten we midden in de stilte voor de storm. Netflix domineert nu de markt, maar het streaming-tijdperk is nog maar net begonnen. Disney komt met Disney Plus, en Apple met Apple Video. Twee Netflix-killers, afkomstig van bedrijven met een gigantische oorlogskas. In die context is het des te verstandiger om de transparantie te beperken.
?Check ook: De term Netflix Original betekent niet wat je denkt