Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 23 jan 2019

OPINIE: concurrentie voor Netflix? Slecht nieuws voor ons!

Netflix heeft de manier waarop wij televisie kijken sinds 2013 flink veranderd. In de afgelopen jaren heeft het stiekem een plekje in onze harten veroverd en levert het elke dag weer pure entertainment. Door het grote aanbod aan films en series is er voor iedereen wel iets te vinden en we zijn er simpelweg dolgelukkig mee. 

Echter hangen er donkere wolken boven de monopoliepositie van de streamingdienst. Veel producenten en bedrijven zien het succes van de gigant en besluiten om mee te doen met de hype. Kortom: meer concurrentie voor Netflix. Voor ons, de consument, zou dat eigenlijk alleen maar goed nieuws moeten zijn. Producenten en bedrijven als Disney, Warner Bros. en Apple komen met hun eigen content aanzetten, wat betekent dat wij steeds meer kunnen checken. Maar de komst van meerdere diensten is alles behalve positief. Sterker nog: het is slecht nieuws voor ons, de consument. In dit artikel vertel ik je precies waarom dat het geval is.

Concurrentie voor Netflix

Netflix heeft sinds 2013 vrij spel in Nederland. Buiten het feit dat RTL ook een redelijke poging doet met Videoland, is de Amerikaanse dienst heer en meester. Netflix biedt verreweg het grootste aanbod en weet echte filmklassiekers te combineren met keiharde, succesvolle, series. Het platform heeft er voor gezorgd dat televisie kijken voorgoed veranderd is.

netflix vs videoland

Maar waar dat zwarte scherm met een grote rode ‘N’ inmiddels een verlengstuk is geworden van ons geluk, komt onze luxepositie wel in gevaar. Het succes van Netflix is immens en dat zien andere productiehuizen en bedrijven ook. Sterker nog: aangezien de consumptie van content pittig aan het veranderen is, moeten ze bijna wel mee doen aan de hype. Daarom komen bedrijven als Disney, Warner Bros. en Apple allemaal met een gloednieuwe dienst in 2019. Kortom: Netflix’s vrije spel gaat naar de knoppen.

Disney lanceert haar eigen Disney Plus dienst, welke als de grootste concurrent lijkt te gelden. Met Marvel, LucasFilm en Pixar in huis heeft Disney de mogelijkheid om unieke content naar de kijker te brengen. De producent heeft zelfs al een Loki en Star Wars serie aangekondigd. Daarnaast gaan de geruchten dat de personages uit de geannuleerde Marvel series ooit te zien gaan zijn op Disney Plus.

Netflix-killer Disney Plus Disney+

Warner Bros. doet eigenlijk iets soortgelijks, maar dan met haar eigen titels. De producent heeft een lange geschiedenis aan producties achter zich en is onder andere eigenaar van DC. Tel al deze films en geproduceerde series bij elkaar op en Netflix heeft te maken met serieuzere concurrentie dan je misschien zou denken. Terwijl de naam Warner Bros. misschien niet zo aantrekkelijk is als Disney, zal de content wel heel veel kunnen doen in de markt.

Wie denkt dat we het nu wel gehad hebben heeft het mis. Apple lanceert, naar verwachting, dit jaar Apple Video. Het is letterlijk een zelfde soort platform als Netflix, maar dan geheel gratis voor mensen met iOS apparaten. En dat zijn er nogal wat. Apple heeft de laatste tijd redelijk wat studio’s aangetrokken om te helpen met de productie van films en series. Kortom: ook serieuze concurrentie voor Netflix, al valt deze bedreiging wel reuze mee in vergelijking met bovenstaande namen.

Aquaman review

Waarom slecht?

Een beetje concurrentie is helemaal niet verkeerd, zeker niet voor de consument. Althans, normaal gesproken dan. Als consument zijnde zitten we op dit moment in een luxepositie waarin we al onze content op een plek hebben. We betalen tussen de €8 en €14 per maand om toegang te krijgen tot een groot platform met alle content wat we willen zien. Uiteraard is niet altijd alles op Netflix te vinden, aangezien het de rechten ook zeker moet delen met RTL’s Videoland. Wat betreft het streamen van films en series heeft Netflix met gemak het allergrootste aanbod. Maar waar sommige content niet te zien is op het platform door Videoland, zal dit in de toekomst een terugkerend probleem zijn. Waarom?

Laten we de films van Marvel even als voorbeeld nemen. Wie Avengers, Iron Man of Thor wil bekijken, opent op dit moment de app of website van Netflix. Je zoekt de film op, gaat lekker zitten en begint met kijken. Heb jij een Netflix account en is Disney Plus inmiddels ook een gevestigde dienst? Dan wordt dat een heel stuk anders. Je gaat naar de website van Netflix, kan de film niet vinden, sluit de app, gaat naar Disney Plus, ziet daar de film staan en begint dan met spelen. Maar die toegang tot Disney Plus is, net als Netflix, alles behalve gratis. Dat zou dus betekenen dat je, als consument, een tweede abonnement af moet sluiten om dezelfde films en series te kijken die je eerst op Netflix al kon zien. Kortom: meer kosten!

In de loop der jaren zal alle content zichzelf gaan verspreiden over de verschillende platformen die ons land rijk is. Dat rukt het hele idee van een groot platform als Netflix toch wel een beetje uit zijn verband? Streamen is simpelweg naar een plek gaan om films en series te kijken waar jij zin in hebt. Wanneer alle content zichzelf als een malle gaat verspreiden, gaat dit idee naar de knoppen. Het maakt niet uit van welke producent een film of serie is: de kans dat het nu op Netflix staat is groot. De kans dat je straks moet schakelen tussen drie of vier verschillende diensten om hetzelfde te bereiken, is immens. Sterker nog: we gaan er niet aan ontkomen.

Netflix aandelen hoger prijs

Het gevecht om rechten

Waar de consument straks tussen verschillende diensten kan (of moet) kiezen, kunnen productiehuizen dat ook. Producenten verkopen hun rechten op dit moment voor een goede prijs aan Netflix en daar houdt het mee op. Maar wanneer er verschillende diensten vechten om dezelfde rechten, gaat de prijs van diezelfde productie direct als een malle omhoog. Het resultaat? De streamingdienst moet veel meer gaan lappen dan het op dit moment doet.

Een goed voorbeeld zijn de rechten van Friends. Netflix heeft die in 2018 afgesloten voor een jaar. Dat de legendarische sitcom succes zou boeken was wel verwacht, maar de populariteit was echt immens. Netflix besloot om de rechten voor een jaar te verlengen. Echter komt Warner Bros, het productiehuis achter Friends, in 2019 ook met een eigen dienst. Die wilt uiteraard volgend jaar de rechten zelf lekker houden en besluit om de prijs als een malle omhoog te gooien. Netflix heeft uiteindelijk 100 miljoen dollar moeten lappen om rechten te behouden, die het simpelweg al in huis had. Geen enkel probleem zou je denken, maar niets is minder waar.

Afgelopen week komt het nieuws naar buiten dat Netflix in Amerika haar prijzen fiks omhoog gooit. De streamingdienst besluit om een standaardabonnement, welke voorheen 11 dollar per maand kostte, vanaf dat moment 13 dollar per maand te laten kosten. Iets wat zonder enige twijfel het resultaat is van de concurrentie. Iets wat het resultaat is van het feit dat het 100 miljoen moest lappen voor Friends. Netflix gaat het financieel een stuk moeilijker krijgen en dat gaan wij, de consument, merken ook.

Netflix Friends WarnerMedia

De producent heeft deze week aangekondigd dat het in 2019 zo’n 15 miljard dollar uittrekt voor content, waar dat vorig jaar nog 12 miljard dollar was. De grote vraag is alleen: gaat de producent er ook meer rechten mee binnenhalen? Na het lezen van bovenstaande informatie, weet jij wel wat mijn antwoord is!

Luxepositie de deur uit

We worden er als consument niet slechter van dat er meer content, on demand, te zien gaat zijn. Sterker nog: het is ergens misschien wel fijn. Het feit dat deze content verspreidt wordt en de rechten steeds duurder worden voor de bedrijven, zorgen voor problemen. We zitten op dit moment in een heerlijke luxepositie waarin we slechts 1 abonnement af hoeven te sluiten om toegang te krijgen tot een gigantisch aanbod. Maar helaas komt daar toch echt verandering in.

Je hoeft als consument niet verschillende abonnementen af te sluiten en je hoeft niet perse weg bij Netflix. Maar laten we eerlijk zijn: het streamen van films en series is op dit moment nagenoeg perfect te noemen. En die heerlijke positie gaan we binnenkort toch echt kwijtraken. Streamen zal, wat dat betreft, nooit meer hetzelfde zijn.

Reageer op artikel:
OPINIE: concurrentie voor Netflix? Slecht nieuws voor ons!
Sluiten