Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 9 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Disney stopt met Netflix ?, maar niet voordat jij deze films gezien hebt

Disney heeft aangekondigd haar films van Netflix te halen. Het bedrijf wil zelf een groter aandeel hebben in streamingservices in plaats van gebruik te maken externe partijen. Daarom start het in 2019 met een eigen streamingservice waar alle Disneyfilms op te zien zijn. Plan dus maar alvast een Disney-marathon in, want over een tijdje kun je films als The Avengers en Star Wars niet meer kijken tijdens je Netflix and Chill avonden.

Geen Disneyfilms meer op Netflix in de toekomst

Disney CEO Bob Iger maakte in een gesprek met het Amerikaanse nieuwskanaal CBNC bekend dat het na 2019 in de VS niet meer mogelijk is om Disneyfilms op Netflix te kijken. In het gesprek benadrukte Iger wel de goede relatie tussen Disney en Netflix en dat de twee bedrijven nog gewoon zaken blijven doen. Toen bekend werd dat Disneyfilms in de toekomst niet meer te bekijken zijn op Netflix in de VS daalde de beurswaarde van Netflix met 5 procent.

De films die straks niet meer te zien zijn op Netflix in de VS zijn zowel Disney- als Pixar-titels. Nieuwe Disneyfilms die nog moeten uitkomen op Netflix zijn onder andere Cars 3, Avengers: Infinity War, Star Wars: The Last Jedi, The Incredibles 2 en Thor: Raganok. Deze films komen ook nog op Netflix. Andere nieuwe Disneyfilms die uitkomen na 2018 zoals Toy Story 4, Frozen 2 en Star Wars Episode 8 zullen niet via Netflix te streamen zijn. Check hier de complete lijst.

De Disneyfilms die nu op Netflix staan zullen er nog tot eind 2018 op beschikbaar zijn. Marvel TV-series zullen wel op Netflix te zien blijven.

Een platform met alleen maar Disney

Bob Iger maakte bekend dat het bedrijf een eigen streamingservice begint. Het nieuwe platform wordt gelanceerd in 2019. Naast de al bestaande Disneyfilms, zullen er op het nieuwe platform ook films en series te zien zijn die speciaal voor het platform worden geproduceerd.

Disney zegt hier fors in te willen investeren. Om het nieuwe platform mogelijk te maken heeft Disney de meerderheid van de aandelen van BAM Tech, een Amerikaans software bedrijf, voor 1,58 miljard gekocht. Disney bezit al 33 procent van BAM Tech maar zet een strategische stap door een nog groter deel van dit bedrijf op te kopen. De nieuwe streamingservice zal eerst in de VS beschikbaar zijn maar mogelijk later ook in de rest van de wereld. Daarover zijn nog geen details bekend.

Disney

ESPN krijgt ook een eigen streaming service

De nieuwe streamingservice met Disneyfilms en nieuwe series is niet het enige platform dat het productiebedrijf gaat lanceren. Het bedrijf bezit ook het populaire sportkanaal ESPN, dat de afgelopen jaren een daling in abonnees had. Dit komt doordat steeds minder mensen via de vaste programmering tv kijken en steeds meer mensen programma’s, video’s en films streamen.

Aangezien ESPN goed is voor de meerderheid van de inkomsten van Disney ziet Disney het als een kans om ook ESPN in een nieuw jasje te steken. Daarom lanceert het productiebedrijf aan het eind van 2018 ook een streamingservice voor ESPN. Die service zal ongeveer 10.000 streams en sportevenementen van regionale, nationale en internationale sportwedstrijden per jaar uitzenden.

Disney

Nóg een abonnement dat je moet hebben

Met het lanceren van beide nieuw platforms speelt Disney dus goed in op de steeds groter wordende vraag naar on demand streamingservices in de VS. Het is te verwachten dat de streamingservice een groot succes wordt. Aangezien een opvoeding niet echt geslaagd is wanneer kinderen geen Disneyfilms hebben gezien is het platform voor veel gezinnen een echte must-have. Het is nog niet te voorspellen wat voor series Disney zal gaan produceren voor het platform, maar de verwachtingen zijn zeker hoog gespannen.

Op dit moment is Netflix met bijna 104 miljoen betalende abonnees, een van de grootste streamingservices die er is. Disney gaat daar tegenwicht aan bieden met niet alleen eigen films, maar ook eigen series. Iets dat we al kennen van Netflix, maar bijvoorbeeld ook van HBO. Deze ontwikkeling kan goede nieuwe series voortbrengen, iets wat alleen maar voordelig is voor consumenten. Een groot nadeel aan het nieuwe platform is wel dat er wéér een streamingservice bij komt waar je voor moet betalen. Hoi piraterij!

Disney

Als je in de VS woont heb je nog ruim anderhalf jaar om alle Disneytoppers te bekijken op Netflix. In Nederland blijven de Disneyfilms gewoon beschikbaar op Netflix. Heb je ze allemaal al gezien dan hebben we hier wat inspiratie voor je voor je volgende Netflix & Chill avond, waaronder Marvel’s The Defenders. Die blijft overigens wel gewoon te streamen op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Disney stopt met Netflix ?, maar niet voordat jij deze films gezien hebt
Sluiten