Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 4 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Europese Unie gaat Netflix aanpakken (en dat ga je merken)

Amerikaanse bedrijven zoals Netflix en Amazon Prime bieden wereldwijd hun diensten aan, ook in Nederland. Dat zorgt er voor dat we steeds vaker de televisie en dus Nederlandse content links laten liggen, om voor de volgende binge op streamingdiensten te kiezen. Daar wil de Europese Unie een stokje voor gaan steken.

Europese Unie pakt streamingdiensten aan

Waarschijnlijk moeten streamingdiensten binnenkort ervoor gaan zorgen dat minstens 30 procent van hun aanbod uit lokale content uit de Europese Unie bestaat. Er ligt al een wetsvoorstel, waar in december een klap op gegeven zal worden.

Daarmee is de nieuwe wet volgens commissaris Roberto Viola een zekerheid: “Het stemmen is een pure formaliteit.” Streamingdiensten moeten shows en films in Europa laten maken, ze aankopen of investeren in nationale filmfondsen.

Netflix

Netflix kan er bovendien niet mee wegkomen om goedkope B-content van bijvoorbeeld Britse zenders binnen te harken, maar die content te verbergen op zijn dienst. De lokale, Europese content moet volgens het wetsvoorstel een prominente plek in de bibliotheek van streamingdiensten krijgen.

Wanneer de wet van kracht gaat, hebben landen twintig maanden om ze toe te passen. Individuele landen kunnen zelfs streamingdiensten een eigen quota opleggen, tot en met wel 40 procent. Oftewel: dan moet de bibliotheek van Netflix voor veertig procent uit lokale content bestaan.

Lokaal betekent in dat geval dus Europees. Daar bovenop kan een land echter ook een mandaat voor een minimaal aantal aan in dat land geproduceerde films en series opleggen. Ook krijgen individuele landen de vrijheid om Netflix te verplichten om te investeren in nationale filmfondsen, zoals nu al in Duitsland gebeurt.

Netflix voldoet al bijna aan quota

Overigens geldt dat dus voor alle streamingdiensten. Netflix investeerde het afgelopen jaar al flink in Europese content, na het succes van series als Dark en Casa de Papel. Daardoor is de streamingdienst volgens Viola al zeer dicht bij de verplichte 30 procent.

La Casa de Papel Netflix
La Casa de Papel

De dienst zal echter continu moeten blijven monitoren dat die percentages in balans blijven. Wanneer een flinke lading Amerikaanse films aan het aanbod wordt toegevoegd, verschuift de balans immers weer richting Amerika.

Komende maand zal de EU een rapport publiceren waarin duidelijk wordt hoeveel Europese content streamingdiensten op dit moment bieden. Dan wordt dus pas echt duidelijk welke bedrijven flink de klos zijn.

Ondertussen werkt de Europese Unie ook aan regels voor platformen zoals YouTube, om ervoor te zorgen dat schrijvers en regisseurs beter betaald worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europese Unie gaat Netflix aanpakken (en dat ga je merken)
Sluiten