Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 30 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Netflix gaat zich de komende tijd op nieuw genre storten

Kijk jij vooral science-fiction en fantasy op Netflix? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je kunt de komende maanden namelijk een stuk meer van dat soort content verwachten.

Netflix gaat zich focussen op science-fiction en fantasy

Netflix is in zijn content-selectie zeer data-gedreven. Zowel qua eigen producties als qua aangekochte titels. Dat is het voordeel van een digitale dienst anno 2018: je kunt het gedrag van gebruikers zeer accuraat in kaart brengen.

Continu houdt de streamingdienst de laatste trends in de gaten. Daarbij zijn er de afgelopen kwartalen twee genres die er bovenuit steken: science-fiction en fantasy. Qua Netflix Originals was science-fiction en fantasy verreweg het populairste genre in het eerste kwartaal van 2018.

Netflix originals Science-fiction Fantasy

Het bedrijf verwacht dat die vraag alleen maar groter gaat worden dit jaar. Netflix gaat dan ook vol daarop inspelen met originele content. Naar verluidt heeft het bedrijf zijn productie van originele sci-fi en fantasy shows en films drastisch opgevoerd.

Verwacht het komende jaar dus meer titels zoals Altered Carbon, Stranger Thing en Bright. Maar wat was hiervoor dan het meest populaire genre op Netflix? In het eerste kwartaal van 2017 was comedy het meest populaire genre. 14 procent van alle abonnees bestempelde comedy als zijn/haar favoriet.

Nu is dat percentage gedaald naar 11 procent. Science-fiction en fantasy winnen overigens slechts op het nippertje, met een verschil van 1 procent. 12% van alle abonnees zette dat genre bovenaan zijn lijstje. Op de derde plek staat actie en avontuur.

De onorthodoxe werkwijze van Netflix maakt de dienst zeer flexibel. Ook op de korte termijn kan de entertainmentgigant anticiperen op de markt. Maar liefst 29 procent van alle aankomende originele content valt in de science-fiction en fantasy-categorie.

Halloween Stranger Things
Stranger Things

We kunnen terugkijken op behoorlijk wat science-fiction toppers: Stranger Things, The OA, Altered Carbon, maar ook Lost Space en films zoals The Cloverfield Paradox en Annihilation. Die laatste is overigens technisch gezien geen Netflix Original, maar die term is sowieso redelijk ambigu. Daarover kun je hier meer lezen.

De strijd is overigens nog niet gestreden, vooral niet op het gebied van fantasy. Zowel HBO als Amazon pompt flinke bedragen in originele producties. Bij HBO denk je dan natuurlijk meteen aan Game of Thrones. Amazon besteedt naar verluidt meer dan 1 miljard dollar aan een Lord of the Rings serie.

De drempel is dus vrij hoog, maar Netflix heeft absoluut het budget om een verschil te maken. Een echte Game of Thrones-hit laat echter nog op zich wachten.. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van wat er naar de streamingdienst komt.

?Lees ook: De term Netflix Original betekent niet wat je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Netflix gaat zich de komende tijd op nieuw genre storten
Sluiten