Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 25 jul 2017

Netflix gaat de manier waarop je films kijkt totaal veranderen: het einde van de bioscoop?

Netflix boekte afgelopen jaar opnieuw verrassende resultaten. De volgende stap? De filmbusiness totaal veranderen. De focus van de streamingdienst is duidelijker dan ooit.

Netflix blijft verbazen

Een avondje in de bioscoop met een bak popcorn in je hand en een meesterwerk op het witte doek: wat wil je nog meer? Nou, we hebben wel een lijstje. Een publiek dat stil is en niet continu zijn mobiel checkt, geen popcorn die halverwege de film opeens in je nek belandt.

Nu overdrijven we natuurlijk, maar toch hebben bioscopen moeite om mensen van de bank af te krijgen. Daar is een partij grotendeels verantwoordelijk voor: Netflix. Wat de streamingdienst betreft worden ze ook alleen maar grotere concurrenten. Netflix wil de manier waarop we films kijken totaal veranderen.

netflix tips

Een film op de dag van de release meteen op Netflix bewonderen: dat is de toekomstvisie van de entertainmentgigant. Alles wijst erop dat Netflix dat ook echt waar kan gaan maken. Ondanks pessimistische analisten wist de streamingdienst onlangs opnieuw verbazingwekkende cijfers te presenteren.

Netflix kreeg er in het tweede kwartaal van dit jaar 5.2 miljoen nieuwe abonnees bij. Dat is twee miljoen meer dan het bedrijf zelf voorspelde. Ook wist de streamingdienst zijn winst te verdubbelen ten opzichte van het jaar ervoor. Not bad.

Investeerders zijn dus helemaal happy. Het overgrote deel van de nieuwe abonnees is niet Amerikaans, wat betekent dat Netflix ook wereldwijd gezonde vooruitgang boekt. Maar wat is de volgende stap voor het bedrijf?

De volgende stap: films

Netflix heeft de manier waarop we tv-series kijken totaal veranderd. Elke week wachten op een nieuwe aflevering is plotseling ouderwets. Enkel in het geval van hitseries als Game of Thrones brengen we dat geduld nog op. Verder is het binge-watchen wat de klok slaat.

Netflix films

Nu wil Netflix de filmbusiness te grazen nemen, zelfs als het daarmee de woede van Hollywood en bioscopen op de hals haalt : “We begrijpen dat onze benadering tot films, door ze eerst op Netflix te laten uitkomen- tegen Hollywood’s eeuwenoude traditie ingaat.” Aldus de streamingdienst.

Dit jaar barst het feest al los: “Net zoals we de tv-business opnieuw hebben uitgevonden door onze klanten op de eerste plek te zetten, zo geloven we dat internet TV ook de filmbusiness (wat iets anders is dan de bioscoopbusiness) nieuw leven in kan blazen. Dit jaar brengen we veertig films uit, van grote popcorn-blockbusters tot kleine onafhankelijke cinema.”

Netflix lijkt soms bijna geheel uit series te bestaan, dus dat is goed nieuws. Series pasten altijd beter bij de manier waarop de streamingdienst werkt, maar het bedrijf zal ook de filmbusiness moeten veroveren om dergelijke cijfers te kunnen blijven presenteren.

Het valt op dat de streamingdienst specifiek bioscopen als een aparte entiteit neerzet. Uiteindelijk zal dat ook de situatie zijn die ontstaat: Netflix heeft bioscopen niet nodig om de filmbusinness te transformen, of ze het nou willen of niet. In de toekomst komen films meteen naar Netflix.

netflix mei house of cards 5

Gaan bioscopen verdwijnen?

Zullen bioscopen dan echt geheel verdwijnen? Die kans is nihil. Grote bioscoopketens blijven innoveren. Netflix heeft het gemak van bioscopen overtroffen, maar nu zijn de bioscopen aan zet. Er wordt al geexperimenteerd met grote virtual reality ruimtes, waarin het publiek films kan beleven. Met dergelijke initiatieven kunnen theaters weer hun meerwaarde bewijzen.

Toch blijft het een lastig parket. Bioscopen worden steeds meer afhankelijk van grote blockbusters, een Hollywood-bel die volgens kenners ook een keer zal knappen. Voorlopig kun je nog gewoon je lokale bioscoop instappen, want er zal altijd een publiek blijven voor grote bioscoopervaringen.

Christopher Nolan’s Dunkirk is toch net een stukje indrukwekkender op een bioscoopscherm. Daar kan Netflix voorlopig niet aan tippen. Als consument kun je van het beste van beide werelden genieten.

Op de korte termijn betekent het dat je meer films op Netflix krijgt, en op de lange termijn zullen bioscopen er alleen maar beter op worden. De selectie zal kleiner zijn, maar voorlopig hoef je nog geen afscheid te nemen van die plakkerige popcorn onder je schoenen. Check hier welke toffe content binnenkort naar de streamingdienst komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Netflix gaat de manier waarop je films kijkt totaal veranderen: het einde van de bioscoop?
Sluiten