Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 feb 2018

Het nieuwe model: Netflix wordt het thuis voor Hollywood’s potentiële flops

Filmstudio Paramount Pictures was bang dat The Cloverfield Paradox zou gaan floppen. De oplossing? De studio verkocht de science-fiction film aan Netflix. De streamingdienst wist er een bizarre stunt mee uit te halen. Tijdens de Superbowl werd een trailer getoond, met een bijzondere conclusie: de blockbuster stond diezelfde avond nog op Netflix. Hetzelfde gaat gebeuren met Extinction.

The Cloverfield Paradox en Extinction: een nieuw model

Dat is een ongekende marketingstunt, al helemaal voor zo’n groot project. Voor Paramount was het echter een ideale manier om een flop te voorkomen en toch nog wat winst bijeen te schrapen. De studio hoefde niet af te wachten hoeveel bioscopen er gevuld zouden worden. Geen risico’s te nemen op de lange termijn. Netflix kon die zorgen in een keer afkopen.

Maar ja, dat zegt wel wat over de kwaliteit van de film, zoals je in onze review kunt lezen. Paramount vreesde niet voor niks voor een flop. Het lijkt erop dat dit scenario zich binnenkort gaat herhalen. Netflix heeft namelijk zojuist bekend gemaakt dat het de rechten voor Extinction heeft gekocht. Dat is een science-fiction thriller die al maanden bij Universal op de planken ligt. De film zou al een maand geleden uit moeten komen in de bioscoop, maar werd tijdelijk uitgesteld.

The Cloverfield Paradox review
The Cloverfield Paradox

De alien invasion film werd vorig jaar al aangekondigd. De cast bestaat onder andere uit Michael Peña, Mike Colter, en Lizzy Caplan. Peña speelt een man die steeds opnieuw droomt dat zijn familie gaat sterven. Opeens komen de aliens eraan, en moet Peña de wereld gaan redden. Met de schrijver achter sci-fi topper Arrival en zo’n sterke cast leek het een gegarandeerde hit te gaan worden.

Tot Universal de film opeens van zijn bioscoopplanning haalde, zonder enige uitleg. Fans vroegen zich de afgelopen maanden af of ze ooit nog het eindresultaat te zien zouden krijgen. Het antwoord blijkt nu duidelijk te zijn: ja! Netflix heeft bekend gemaakt dat het later dit jaar de film gaat streamen.

Netflix kan het nieuwe thuis worden voor films die op de planken liggen, en potentiële flops. Maar is dat wat je moet willen?

Het is een interessant scenario, dat we de komende jaren vast nog vaak gaan zien. Netflix kan het nieuwe thuis worden voor films die op de planken liggen, en potentiële flops. In dit geval lijkt het ook om daadwerkelijk matige films te gaan, maar er zijn (hopelijk) uitzonderingen op die regel. Neem bijvoorbeeld Annihilation, het nieuwe project van Ex Machina-regisseur Alex Garland.

Vertrouwen en kwaliteit voor Netflix?

Die film krijgt een bioscooprelease in China, Canada en Amerika, maar wordt wereldwijd gestreamd door Netflix. Alles wijst erop dat die film allesbehalve matig gaat worden. Het is een mooie deal voor alle betrokken partijen. Netflix krijgt de exclusieve rechten zonder de films te hoeven maken, en studio’s scoren een gegarandeerd bedrag zonder een fortuin aan marketing te hoeven uitgeven. Dat neemt de streamingdienst immers voor zijn rekening.

Annihilation
Annihilation

Aan de andere kant is er een reden dat dit soort studio’s niet het volste vertrouwen in hun projecten hebben. Films als Annihilation spreken wellicht een te kleine doelgroep aan, waardoor dit de juiste oplossing is. Dat zegt niks over de kwaliteit van de film zelf. Maar in de meeste gevallen hebben studio’s simpelweg door dat hun productie niet al te best heeft uitgepakt.

Wat gaat dit zeggen over de kwaliteit van Netflix-films op de lange termijn? Die zijn tot nu toe al niet spetterend. Op de korte termijn is dit een goedkope manier om een brede bibliotheek op te bouwen, maar zeker met de adem van Disney en Apple in de nek is er meer dan dat nodig. Check hier wat er deze maand naar Netflix en Videoland komt!

Reageer op artikel:
Het nieuwe model: Netflix wordt het thuis voor Hollywood’s potentiële flops
Sluiten