Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 4 sep 2020

Netflix-gebruikers boos vanwege kwaliteit 4K-beeld

Netflix heeft een nieuw systeem geïntroduceerd om 4K beeld weer te geven. Daar zijn de kijkers niet blij mee.

Bij Netflix heb je al een lange tijd de keuze uit verschillende abonnementen. De belangrijkste verschillen zijn op hoeveel schermen je tegelijkertijd kunt kijken en een verschil in beeldkwaliteit. De leden die het duurste abonnement hebben, hebben de beschikking tot 4K-beeldkwaliteit. Maar dan moet natuurlijk ook wel van een goede kwaliteit zijn. Daar zijn de kijkers de laatste dagen erg ontevreden over.

Nieuw 4K-systeem bij Netflix

Netflix heeft een nieuw systeem geïntroduceerd voor haar Premium-gebruikers. Dat moet ervoor zorgen dat het 4K beeld minder bandbreedte inneemt. “Dezelfde kwaliteit voor de helft van de bitrate”, claimde het bedrijf in een blogpost over het nieuwe systeem. Dat is natuurlijk een goed streven, maar dan moet het wel goed uitgevoerd worden. Daar lijkt Netflix nu even de plank mis te slaan.

De bitrate laat zien hoeveel data een serie nodig heeft om de film of serie af te spelen. In het vorige systeem stond de bitrate altijd vast. Dat was 8, 10, 12 of 16 MB per seconde ongeacht de content. Met het nieuwe systeem hangt de snelheid af van wat er wordt afgespeeld. Zo kan de bitrate bijvoorbeeld dalen van 16 naar 2 MB. Hierdoor moet Netflix minder bandbreedte innemen. Daardoor kan het bijvoorbeeld makkelijker worden om een 4K-serie of film op je smartphone te streamen.

Toch is niet iedereen er blij mee. Verschillende Netflix-klanten claimen nu dat de kwaliteit van hun beeld achteruit is gegaan sinds het nieuwe systeem in gebruik is genomen. Verschillende gebruikers op Reddit klagen dan ook. Zij posten dan ook verschillende screenshots waarop het kwaliteitsverlies is te zien. Toch is er ook een groep die wel blij is met de nieuwe aanpak, aangezien het inleveren van kwaliteit ervoor zorgt dat zij met een lagere internetsnelheid toch goed beeld kunnen ontvangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix-gebruikers boos vanwege kwaliteit 4K-beeld
Sluiten