Mark Hofman
Mark Hofman Pop-Culture 25 okt 2018

Netflix gooit onzichtbaarheidsmantel op Harry Potter films

We sprongen gister een gat in de lucht, haalde onze kleedkist uit de kast en zaten gewapend met een bezem op de bank. Alle acht de Harry Potter zouden naar Netflix komen. Ein-de-lijk! Een flinke vorm van miscommunicatie heeft het enthousiasme overigens om weten te zetten naar teleurstelling. Netflix gooit een onzichtbaarheidsmantel over de Harry Potter films.

Toch geen Harry Potter?

Het Franse Twitter-account van Netflix wist de hype gister goed aan te wakkeren. In een Tweet kwam het bericht naar buiten dat de Harry Potter films vanaf 1 november te zien zijn in Frankrijk. Een bericht die de Belgische media, en vervolgens ook de Nederlandse, oppakte. Harry Potter zou eindelijk naar Netflix komen, maar een klein detail werd vergeten. Het aanbod in Frankrijk en België is anders dan het aanbod in Nederland. Iets wat we ook met een serie als Friends al konden zien. Terwijl hij in Nederland op 1 januari 2018 verscheen, stond hij al enige tijd online in Frankrijk.

Verwacht je dat Harry Potter op 1 november verschijnt op Netflix? Dan kom je thuis van een hele koude kermis. Het officiële Twitteraccount van Netflix Nederland heeft bevestigd dat de films niet bij ons beschikbaar worden. Wel kunnen we de films gaan tippen via hun aanmeldingsformulier. En dat zegt, helaas, alles! Naast het feit dat ze niet vanaf 1 november verschijnen, hoeven we Harry Potter ook binnenkort niet te verwachten. Het is daardoor overigens niet uitgesloten dat de films ooit op Netflix komen.

Verschillend aanbod

Waarom verschijnen de Harry Potter films wel in Frankrijk en niet in Nederland? Waarom was Friends er eerder te zien dan bij ons? Waarom hebben we niet hetzelfde aanbod in Europa? Vragen die simpelweg te beantwoorden zijn met een woord: licenties. Netflix moet per land licenties aanvragen voor films en series. Dat is bijvoorbeeld de reden dat Game of Thrones niet op het platform te vinden is. HBO maakt de serie en heeft daar dus ook de rechten voor. Omdat HBO zelf een streamingdienst heeft, verkopen ze deze rechten niet aan Netflix. Een probleem die ervoor zorgt dat de content in de streamingdiensten steeds meer verdeelt gaan worden.

Amazon heeft een platform, Disney is er eentje aan het maken en ook WarnerMedia zet stappen op dat gebied. Gelukkig werkt het wonen in een klein land als Nederland soms ook in ons voordeel. Zo komt de nieuwe serie Titans bij ons gewoon op Netflix, terwijl hij in Amerika op DC’s eigen streamingdienst verschijnt. Maar dat dit een steeds grote probleem gaat worden mag duidelijk zijn.

Harry Potter toch stiekem kijken op Netflix Frankrijk? Dan zijn deze VPN’s dé manier om het te fixen!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Netflix gooit onzichtbaarheidsmantel op Harry Potter films
Sluiten