Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Culture 20 mrt 2020

Netflix doet afstand van 4K en HD: beeldkwaliteit definitief omlaag

Gisteren kwamen de eerste berichten al naar buiten dat het mogelijk zou gebeuren. Vandaag schiet de kogel door de kerk. Netflix verlaagt in Europa de beeldkwaliteit.

Het kan binnenkort dus zo zijn dat je content, die je normaal gesproken misschien wel in 4K resolutie kijkt, in SD kwaliteit moet gaan bekijken. En we snappen uiteraard dat je vragen hebt. Waarom gebeurt dit, wat zijn de gevolgen en wat betekent dit voor het maandelijkse bedrag dat ik betaal?

UPDATE: de vork zit anders in de steel dan gedacht. 4K en HD kwaliteit zijn nog steeds te gebruiken, maar anders dan je gewend bent. Hier leggen we uit wat er aan de hand is.

We proberen het je in dit artikel uit te leggen.

Netflix schaalt beeldkwaliteit naar beneden

Het zit dus zo. De CEO van Netflix, Reed Hastings, heeft een gesprek gehad met Europees commissaris Thierry Breton. Vanuit Europa zijn er zorgen over het internet. Er is vrees dat er niet genoeg bandbreedte overblijft en dat het internet dus, als het ware, “verstopt” raakt. Daar gaan we zo nog iets dieper op in.

Om te voorkomen dat dit gebeurt probeert Netflix de brandbreedte, die gebruikt wordt voor streamen, zo laag mogelijk te houden. En dat doet de streamingdienst door in Europa alleen nog maar content in SD-kwaliteit naar buiten te brengen. Waar jij dus normaal gesproken in HD- of 4K-resolutie naar je series kijkt, moet je dat nu dus in SD kwaliteit doen. En dat voor de komende dertig dagen lang.

The Witcher anime film Netflix 2
The Witcher op Netflix (Afbeelding: Netflix / via The Movie Database)

Maar, waarom nu precies?

Waarom doet Netflix dit?

Het zal weinig mensen ontgaan zijn. Het coronavirus grijpt om zich heen in Europa en weet het hele content op z’n kop te zetten. Mensen mogen niet meer naar hun werk, evenementen worden afgelast en de Nederlandse horeca moest vorige week de deuren sluiten. En dat zorgt er dus voor dat heel veel mensen thuiszitten.

En ondanks dat we anno 2020 uitstekend in staat zijn om een boek te lezen, vermaken we ons beter op het internet. En gezien steeds meer mensen daar gebruik van maken, wordt dit internet steeds meer belast. Niet alleen thuiswerkers, die moeten videobellen of VPN-verbindingen opzetten, maar ook de thuisblijvers die alle tijd van de wereld hebben gebruiken het internet aanzienlijk meer.

Dat kan allemaal, maar ook het internet kan te vol worden. En wanneer onze internetverbinding er definitief uitklapt, hebben we echt een heel groot probleem. En dat is dus de reden dat de maatregel genomen wordt. Een maatregel die overigens wel echt veel verschil maakt.

Kijk jij een film of serie op Netflix, dan gebruik je een bepaalde hoeveelheid bandbreedte per uur. Wie de content in HD bekijkt verbruikt ongeveer 3GB per uur. Kijk je in Ultra HD, ook wel beter bekend als 4K, dan verbruik je 7GB per uur. Kijk je in SD, zoals ons nu wordt opgedragen, dan verbruik je slechts 1GB per uur. En dat gaat een hoop schelen.

Netflix logo
Netflix (Afbeelding: Lionel Bonaventure / AFP)

Maar ik betaal voor HD of 4K! Hoe zit dat?

Maar de kans dat jij op dit moment met vragen zit, is best groot. Want de meeste mensen in onze omgeving betalen niet voor een abonnement die SD-kwaliteit aanbiedt. Zo zijn er een hoop aantal mensen die een 4K-abonnement hebben en dus aanzienlijk meer betalen. Wat betekent deze ingreep nu voor deze mensen?

Op dit moment is dat nog niet heel erg duidelijk geworden. Maar we hebben Netflix wel om een reactie gevraagd. Mochten we meer horen, dan laten we het je weten!

Reageer op artikel:
Netflix doet afstand van 4K en HD: beeldkwaliteit definitief omlaag
Sluiten