‘Netflix begeeft zich op glad ijs en loopt groot risico’

Als je denkt aan het streamen van films of series is Netflix één van de eerste namen die in je opkomt. Bij de meeste mensen zal dat ook zo zijn en het lijkt erop alsof Netflix het behoorlijk goed doet. Volgens een nieuw rapport van de nieuws website Morningstar moet de streamingdienst echter oppassen. De aandelen zouden namelijk overgewaardeerd zijn en deze zouden onder andere door de groeiende concurrentie op een gegeven moment kunnen kelderen.

Focus op groeiend aantal gebruikers

Volgens het rapport houdt Netflix als het ware investeerders een beetje voor de gek door bij de kwartaalcijfers zo min mogelijk informatie te geven. Zo zouden ze voornamelijk focussen op de groei van het aantal gebruikers en investeerders zouden hierdoor denken dat het allemaal koek en ei is. Twee weken geleden kondigde Netflix nog aan dat ze een nieuw record hadden behaald met betrekking tot het aantal abonnees.

Netflix geheime codes lijst genres

 

Steeds meer concurrentie

Volgens Morningstar zouden de aandelen echter overgewaardeerd zijn omdat de streaming markt heel snel aan het veranderen is. Van verschillende hoeken komen er nieuwe spelers, waarvan sommige behoorlijk groot zijn. Zo komt Disney binnenkort met een eigen streamingdienst. Nu werkt Disney nog samen met Netflix aan nieuwe Marvel series, maar dat zou kunnen veranderen met de komst van hun eigen platform. Naast Disney is er ook concurrentie van Apple, Amazon en verschillende netwerken, zoals HBO.

Lagere prijzen om gebruikers weg te lokken

Volgens de analist Neil Macker zullen deze nieuwe spelers met concurrerende prijzen komen om gebruikers bij Netflix weg te lokken. In het verleden waren gebruikers op minst gezegd niet al te blij met de verhoging van de Netflix abonnementen en de kans zou groot zijn dat ze een goedkopere optie met beide handen aan zullen grijpen. Vooral in landen zoals India zouden gebruikers gevoelig zijn voor lagere prijzen, aangezien Netflix daar wordt gezien als redelijk duur.

Miljoenen dollars aan nieuwe Netflix content

Terwijl er dus meer concurrentie op komst is, die mogelijk gebruikers weglokt, moet Netflix doorgaan met het produceren van nieuwe content. Enerzijds om nieuwe gebruikers aan te trekken en anderzijds om de huidige abonnees te behouden. Volgens de analist Neil Macker zou de streamingdienst per jaar zo’n 8 miljard dollar uitgeven aan hun series en films. Als ze op zouden houden met content creëren, zouden ze volgens Macker het aantal gebruikers zien slinken. In de tussentijd is Netflix ook naar steeds meer andere landen aan het uitbreiden, waar ook weer behoorlijk wat geld voor nodig is.

Netflix originals

 

Kelderende aandelen

Op het moment zou Netflix zich volgens dit alles op glad ijs bevinden en zou alleen het feit dat ze veel gebruikers hebben ze redden. Morningstar geeft echter aan dat de waarde van de aandelen op een gegeven moment waarschijnlijk wel zal dalen naar een eerlijker bedrag. Dat zou volgens de site zo’n 120 dollar per aandeel zijn, terwijl de aandelen op het moment 315 dollar waard zijn.

Wie weet dat de abonnementsprijzen bij Netflix dan zullen dalen om te kunnen concurreren. Mogelijk voegen ze aan de andere kant juist meer reclames toe. Hoewel we in Nederland nog niet met reclames hebben te maken, zouden onder andere Zwitserse gebruikers er al mee lastig worden gevallen. In de tussentijd is het des te meer reden om nu (nog) te genieten van de series en films en in het bijzonder van deze vier nieuwe brute Netflix Originals.

Fast Company

Reageer op artikel:
‘Netflix begeeft zich op glad ijs en loopt groot risico’
Sluiten