Netflix zet de volgende grote stap met zijn original films

Netflix is een van de grootste mediabedrijven in de wereld. Het doet er dan ook alles aan om aan de top te blijven.

Netflix weet een steeds groter marktaandeel in de media te veroveren. Tijdens de lockdown wist het dan ook een recordaantal abonnees binnen te halen. Hoewel de verwachtingen voor de rest van het jaar na het aantal nieuwe leden wat omlaaggaan door het grote succes, weigert de streamingdienst stil te zitten. Het zet vol in om de grootste te blijven.

Netflix 0riginal series scoren al

Ook dit jaar weet het bedrijf weer grote hits te scoren in verschillende genres. Zo was Tiger King een van de grootste docu-series, wist Too Hot to Handle punten te scoren in de categorie reality en heeft het met The Witcher goud in handen wat betreft Fantasy. Inmiddels produceert het zoveel dat er voor iedereen wel wat is. Het enige waar het zich (nog) niet op richt is live sport en nieuws.

Nu is het tijd voor de films

Naast series heeft Netflix ook steeds meer eigen films in producties. Sterker nog, het is inmiddels de grootste producent van original-films ter wereld. Daarbij past het een bijzondere tactiek toe. Het bioscooppubliek is veranderd. Waar in 2000 de meeste omzet is voor actiefilms met 35% is dat nu inmiddels gestegen tot 60%. Als mensen naar de bioscoop gaan, doen ze dit meestal voor grote visuele effecten die minder goed te zien zijn op een eigen tv. Bij genres waar dit minder is, zoals komedie, doet dit men thuis. In 2000 was de omzet van romantische/komediefilms in bioscopen 25% en dat is nu slecht 7%. Mensen gaan dat juist nu thuis kijken en komen dan ook terecht bij Netflix.

Desondanks blijft ook Netflix zich richten op grote commerciële genres. Zo is het bezig met twee actiefilms die de duurste ooit zijn voor het bedrijf. De kosten lopen dan ook op tot 200 miljoen dollar. Eerder wist Netflix natuurlijk al een hit te scoren met The Irishman.

De hits lijken er dus steeds meer te komen. Toch mist het op bepaalde vlakken nog wel films om nog meer overheersend te worden. Zo heeft het natuurlijk nog niet echt een filmreeks die continu mensen blijft trekken. Denk bijvoorbeeld aan een James Bond, Star Wars of Mission: Impossible. Ook heeft het op animatie en bij de superheldenfilms nog wel echt grote titels. Daarbij kan het nog niet tippen aan bijvoorbeeld Disney. Er is dus ondanks al het succes nog genoeg uitdaging voor Netflix om in die takken goed te gaan scoren. Wie weet zien we dus ooit een groot eigen gemaakt succes als Lord of the Rings bij de rode N. Net zoals we dat nu bij series wel zien.

Reageer op artikel:
Netflix zet de volgende grote stap met zijn original films
Sluiten