Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 15 jan 2019

Netflix laat prijzen fiks stijgen: volgt Nederland na Amerika?

Netflix is het roer om aan het gooien in de Verenigde Staten. De producent heeft de prijzen van de abonnementen omhoog gekrikt. Netflix heeft in het verleden vaker de prijs van haar abonnementen omhoog gegooid, maar zo gek als nu werd het echter nooit. De producent komt met een flinke verhoging van zo’n 13 tot 18% in de Verenigde Staten. Maar de grote vraag is: wat betekent dit voor Nederland?

Netflix laat prijzen fiks stijgen

Zonder enige aankondiging heeft Netflix vandaag de prijzen van haar abonnementen omhoog gesmeten. De streamingdienst wil meer gaan vangen voor de content wat het levert in de Verenigde Staten. Maar waar prijsstijgingen normaal gesproken wel vaker gebeuren bij Netflix, is deze stijging wel opvallend hoog. De gebruikers uit de VS betalen zo’n 13 tot 18% meer dan voorheen. Dit betekent dat je abonnement van 11 dollar per maand, als snel 13 dollar gaat kosten.

Terwijl dit nieuws ons lichtelijk zorgen wekt, moeten we eerlijk toegeven dat we het ergens wel snappen. Met meer concurrentie in het vooruitzicht, denk hierbij aan Disney Plus en Warner Bros, kunnen producenten steeds meer geld vragen voor de rechten. Zo moest Netflix onlangs nog 100 miljoen dollar neerleggen om Friends nog een jaartje op het platform te kunnen houden. Meer aanbod van meer verschillende diensten is misschien leuk, maar brengt overduidelijk ook problemen met zich mee. Problemen waarvan de eerste sporen nu al te zien zijn.

Netflix app

Door de verandering van prijzen zien de verschillende abonnementen er als volgt uit:

  • Basisabonnement: €9 per maand (was voorheen €8)
  • Standaardabonnement: €13 per maand (was voorheen €11)
  • Premiumabonnement: €16 per maand (was voorheen €14)

Gevaar voor Nederland?

De grote vraag is natuurlijk nu: gaat Netflix haar prijzen in Nederland ook verhogen? Op dit moment is dat nog niet de bedoeling volgens een woordvoerder van de streamingdienst. Zo laat Android Planet weten. Op dit moment geldt de wijziging alleen voor de Verenigde Staten en een handjevol andere Noord- en Zuid-Amerikaanse landen. Plannen om de wijziging ook door te voeren naar Nederland zijn er niet.

Black Mirror: Bandersnatch Netflix

Echter moeten we ons daar niet aan vast blijven houden. Amerikaanse en Nederlandse prijzen staan, op het gebied van Netflix, vaak gelijk aan elkaar. Dat hebben ze bijna altijd gedaan en dat zullen ze, naar onze verwachting, ook altijd blijven doen. Op dit moment wordt er gezegd dat we in Nederland geen prijsverhoging hoeven te verwachten, maar hou er stiekem maar een beetje rekening mee. Geniet van de huidige prijzen nu het nog kan, want we zullen er alles behalve van opkijken als de prijsstijging later dit jaar ook in Nederland bekend gemaakt wordt.

?Prijs verhoging of niet: met deze truc wordt je Netflix abonnement juist goedkoper!?

Reageer op artikel:
Netflix laat prijzen fiks stijgen: volgt Nederland na Amerika?
Sluiten