FX CEO basht Netflix voor “verzonnen” succes van series

Het is geen geheim dat behoorlijk wat mensen tegenwoordig een abonnement hebben op Netflix en in hun vrije (en soms niet vrije) tijd redelijk wat bingen van de vele beschikbare series. Volgens de FX CEO John Landgraf zou Netflix echter zwaar overdrijven hoe succesvol zijn series wel niet zijn. Onlangs gaf de man zijn ongezouten mening tijdens het jaarlijkse Television Critics Association evenement in Californië.

Hit shows zonder rating-systeem

De uitspraken van Landgraf zullen voor niemand als een verrassing zijn gekomen, aangezien de FX CEO al een tijdje kritiek heeft op de streamingdienst. Deze kritiek steekt hij niet onder stoelen of banken en het is hem een doorn in het oog dat Netflix sommige shows hits noemt, terwijl ze al een tijdje geen rating-systeem meer hebben.

Netflix You

Selectieve Netflix statistieken

Netflix zou volgens Landgraf selectief statistieken vrijgeven over de series en als voorbeeld werd de show You genoemd. Netflix zou hebben verklaard zo’n 40 miljoen kijkers te verwachten in de eerste vier maanden, nadat ze de show overnamen van het Amerikaanse televisienetwerk Lifetime. Op Lifetime zelf scoorde de serie echter maar matig en Landgraf is van mening dat de Netflix verklaring niet in de buurt komt van een accurate representatie van de daadwerkelijke prestaties. Volgens data van het bedrijf Nielsen zouden er in werkelijkheid zelfs “maar” 8 miljoen mensen naar You hebben gekeken.

Netflix Sex Education

Sex Education minder succesvol dan verwacht

Bij de show Sex Education zou hetzelfde gaande zijn ook daar zou Netflix‘ claim van 40 miljoen kijkers niet kloppen. Het daadwerkelijke aantal gebruikers dat naar de serie kijkt zou zelfs maar 3,1 miljoen zijn. De streamingdienst zelf zou de enige bron zijn van zijn cijfers, maar je niet het hele verhaal vertellen. Landgraf geeft wel toe dat de streamingdienst een paar goede series en behoorlijk wat hits heeft. Geen enkele dienst zou echter ontkomen aan creatief falen.

Hoe het ook zij, in de tussentijd blijven we lekker door genieten van de series en we moeten zeggen dat You in ieder geval een serie is die de spanning erin weet te houden. Sommigen zullen de hoofdpersoon waarschijnlijk wat vervelend vinden in verband met Gossip Girl, maar het is zeker geen slechte show. Als je op zoek bent naar wat meer spanning, komt Netflix binnenkort ook met een thriller-serie van Karin Slaughter.

Fast Company

Reageer op artikel:
FX CEO basht Netflix voor “verzonnen” succes van series
Sluiten