Mark Hofman
Mark Hofman Films & Series 20 mrt 2020

Maatregelen Netflix in Europa: wat betekent het voor jou?

Netflix verlaagt de beeldkwaliteit in Europa, dat is het nieuws dat we vanmorgen met jullie deelden. Om verstopping te voorkomen zou de streamingdienst alleen nog maar SD-kwaliteit aanbieden aan gebruikers. Maar dat verhaal is dus niet helemaal correct.

Na het schrijven van het artikel hebben we Netflix Nederland om opheldering gevraagd over de zaak. Want er zijn nog genoeg vragen waar we mee zaten, nadat het nieuws naar buiten kwam. En de vork zit iets anders in de steel dan we dachten.

Netflix biedt zo laag mogelijke bitrate

In het vorige artikel wekten we de indruk dat Netflix stopt met het aanbieden van HD en 4K kwaliteit. Dit om de zogenaamde verstopping van het internet te voorkomen. En ondanks het feit dat Netflix wel degelijk iets doet om daar aan bij te dragen, is het bovenstaande onjuist. Netflix biedt namelijk nog wel HD en 4K streams aan voor klanten die daar gewoon voor betalen.

Alleen het feit dat de beeldkwaliteit achteruit gaat klopt wel. Netflix heeft namelijk gezegd dat het bitrates van streams in Europa de komende 30 dagen vermindert, maar maakt nu duidelijk dat het wel een zo goed mogelijke kwaliteit voor abonnees wil. De streamingdienst biedt dus nog steeds 4K aan, maar wel in een mindere kwaliteit.

Misschien is daar iets meer uitleg voor nodig.

Logo Netflix streamingdienst
Het logo van Netflix (Afbeelding: Netflix)

Hoe zit het nu precies?

Hoe kan Netflix de bitrate nu verlagen, zonder dat klanten daar goede kwaliteit mee verliezen? Sommige mensen weten precies het antwoord, andere hebben misschien geen idee. Voor die laatste mensen probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen (en verbeter mij gerust als ik er naast zit).

Bitrate heeft effect op de beeldkwaliteit. Hoe? Ten eerste zorgt een hogere bitrate voor een hogere beeldkwaliteit. Dat wil niet zeggen dat Bitrate bepaalt of content SD, HD of 4K is. Dat wordt door de resolutie bepaald. De bitrate kan dus nog zo hoog zijn, maar SD zal SD blijven wanneer de resolutie hetzelfde blijft. Alleen zorgt de bitrate wel voor de beeldkwaliteit.

Wat Netflix nu gaat doen is deze bitrate dus zo laag mogelijk proberen te houden. Mensen die normaal gesproken dus in 4K films en series kijken, kunnen dat op dit moment nog steeds doen. Omdat Netflix dus de bitrate zo laag mogelijk probeert te houden, kan het alleen wel zo zijn dat je minste vorm van 4K voorgeschoteld krijgt. Dat wil zeggen dat de resolutie niet omlaag gaat, maar de beeldkwaliteit wel afneemt. Er zullen bijvoorbeeld meer rafelige randjes of vage patronen te zien zijn waar eigenlijk scherpe lijnen horen. Vergelijk het met een foto die is opgeslagen met iets te hoge JPG-compressie.

En dat is een beetje hoe de vork in de steel steekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maatregelen Netflix in Europa: wat betekent het voor jou?
Sluiten