Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix gooit olie op het vuur tijdens acteursstaking met vacature

Acteurs en schrijvers van films en series hebben hun pijlen gericht op de streamingdiensten vanwege AI en stakingen. Netflix gooit nu olie op het vuur door een bijzondere vacature online te gooien.

Het lijkt alsof Netflix het erom doet. Midden in de Hollywood-staking van acteurs en scriptschrijvers opent Netflix een opmerkelijke vacature. Het zoekt een product manager AI die een flink salaris mag opstrijken.

Netflix wil een nieuwe AI-manager

Netflix zoekt een product manager AI en die mag een salaris tussen de 300.000 en 900.000 dollar per jaar verwachten. In de vacaturetekst heeft Netflix het vooral over AI en machine learning voor de dienst zelf en niet zozeer over het ontwikkelen van films en series door AI.

Toch is het in de rol niet uit te sluiten, omdat Netflix de vacaturetekst vrij vaag houdt. Het bedrijf heeft het onder andere over “de basis voor al deze innovatie” en verwijst ook naar “alle bedrijfsgebieden”. Op een apart gedeelte op de website over machine learning is zelfs te lezen: “onze catalogus van films en tv-show vorm te geven door kenmerken te leren die inhoud succesvol maken” en “de productie van originele films en tv-shows te optimaliseren”.

De timing voor deze vacature is erg ongelukkig gekozen. AI is juist een van de redenen voor acteurs en schrijvers in Hollywood te staken. Het is overigens niet de enige personeelsadvertentie. Zo zoekt Netflix ook iemand die AI-processen leidt bij de gamestudio.

Acteurs en schrijvers van films en acteurs maken zich flinke zorgen over hun toekomst. Ze zijn bang dat AI hun taken overneemt. Wellicht zijn er in de toekomst in series en films geen eens acteurs meer nodig. Daarnaast vinden zij ook dat streamingdiensten als Netflix acteurs te weinig betalen. Een gemiddeld salaris van een acteur in Hollywood ligt onder de 26.000 dollar per jaar.

Netflix komt opnieuw met ingrijpende actie na delen wachtwoord
Dat is niet met een knip in de vingers geregeld. (Afbeelding: Netflix)

Olie op het vuur voor de staking in Hollywood

Juist dat Netflix nu een product manager AI zoekt die tussen de 300.000 en 900.000 dollar per jaar gaat verdienen, is olie op het vuur gooien en sterkt de acteurs en schrijvers aan om door te gaan met hun acties. Als gevolg daarvan lijkt Hollywood zo goed als stil te liggen.

Waarschijnlijk merk je nu nog niet veel van de staking, maar later wordt het meer zichtbaar. Veel films en series lopen fikse vertraging op. Niet alleen moet je dus langer wachten op een nieuw seizoen van bijvoorbeeld The Last of Us, ook krijgen streamingdiensten en bioscopen gaten in hun programmering.

Hollywood staakt: de grootste films waar je voorlopig naar kunt fluiten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!