Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 feb 2018

Netflix binge-sessies zijn beter voor het milieu dan je zou denken

Amerikanen staan er vaak bekend om dat ze te dik en lui zijn. Dat heeft natuurlijk een negatieve invloed op hun gezondheid. Toch is er ook een verrassend positief effect, zo blijkt uit onderzoek. Die eindeloze avonden op de bank met Netflix aan dienen toch een goed doel. 

Luieren op de bank heeft indirect positief effect

Doordat Amerikanen steeds vaker ‘s avonds thuis blijven, daalt de gemiddelde energieconsumptie. Het fenomeen blijkt uit statistieken ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk te zijn voor dat positieve effect. Maar wat doen we thuis? Precies, surfen op het internet en naar een scherm(pje) staren. Dat slurpt ook elektriciteit. Toch wordt volgens onderzoekers van de University of Texas dat energieverbruik ruimschoots gecompenseerd door het afgenomen gebruik van transportatie.

netflix

De onderzoekers analyseerden data van een jaarlijks onderzoek dat al tien jaar loopt, het American Time Use Survey. Daarmee wordt in kaart gebracht hoe Amerikanen hun tijd doorbrengen. Zeker over een langere periode levert dat interessante inzichten op. Amerikanen besteden dus meer tijd thuis dan ooit, reizen minder en brengen minder tijd door in residentiële gebouwen. De data loopt van 2003 tot en met 2013, dus de kans is aanwezig dat het effect nog extremer is geworden.

Meer dan de energieconsumptie van Zwitserland

De neiging van Amerikanen om thuis te blijven heeft netto 1700 biljoen BTU bespaard. Dat is ongeveer 1,8 procent van Amerika’s totale verbruik in 2012. Dat lijkt weinig, maar in verhouding tot andere landen is dat enorm: het is meer dan de complete energieconsumptie van Zwitserland, en de helft van Oekraïne.

Netflix energieconsumptie

 

Het is een verfrissende conclusie in een zee van negatieve berichten over ons gebruik van technologie. De tijd die we online en achter schermen besteden kan ook positieve effecten hebben. Dit is dus een indirect effect, maar in de komende jaren gaan er ongetwijfeld onderzoeken gepubliceerd worden op de directe effecten. Worden er er bijvoorbeeld echt gelukkiger van? Check hier wat je de komende tijd op Netflix kunt kijken.

 

Reageer op artikel:
Netflix binge-sessies zijn beter voor het milieu dan je zou denken
Sluiten