Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 14 mei 2019

Miniserie nu op Netflix: los jij brute moordzaak op een ruimteschip op?

De Amerikaanse zender SyFy is een bekende naam onder science-fiction fans. De kwaliteit van de producties die het netwerk uitbrengt is vrij hit or miss, maar er zitten zeker pareltjes tussen. Pareltjes die ook nog eens vaak in Nederland op Netflix verschijnen. Maak kennis met Ascension.

Ascension: Netflix moordzaak in de ruimte

Soms heb je geen zin in een eindeloze serie of een lange film. Dan is er een perfecte middenweg: de miniserie. Series die vaak uit zes of minder afleveringen bestaan. Lekker behapbaar dus. De Britten zijn daar goed in, met series als Traitors en Bodyguard, maar ook SyFy kan er wat van.

Maak kennis met de miniserie Ascension. In zes bloedstollende afleveringen wordt je meegenomen door een absurde moordzaak. Met een vleugje Snowpiercer en Battlestar Galactica is het een warm bad voor science-fiction fans. Het acteerwerk is hier en daar ietwat matig, maar als geheel is het een verslavende miniserie met een slim geschreven plot met ogenschijnlijk oneindige twists.

Daarmee weet de serie boven de meeste concurrenten in dit genre uit te stijgen. Ascension is door zijn strakke plot uiterst geschikt om snel te bingen, waardoor het een perfecte match met Netflix is.

Ascension: Netflix moordzaak in de ruimte Ascension: Netflix moordzaak in de ruimte

Oké, allemaal leuk en aardig, maar waar gaat Ascension eigenlijk over? Het is 1963, en de Amerikaanse overheid is eigenlijk veel verder in de space race dan we dachten. Ze hebben zelfs al een zeer geheime operatie op poten gezet. Het doel? Een complete kolonie de ruimte in sturen. De naam van het project? Ascension.

De Amerikaanse overheid heeft daarvoor een gigantisch ruimtestation gebouwd, waar de mensheid verder kan leven. Dankzij holografische technologie kunnen de inwoners van Ascension zich wanen in een Amerikaanse buurt uit de jaren zestig. Zwembaden, bomen en huizen die het doen lijken alsof ze op aarde leven. Generaties worden geboren en sterven op het ruimtestation. De zoektocht naar een nieuwe planeet om op te leven blijft decennia lang doorgaan. Een terugkeer naar de aarde is geen optie.

Gesloten kamer

Een compact, compleet geïsoleerde wereld dus. Een wereld die wordt opgeschud door de moord op een jonge vrouw. Daarmee hebben de makers van Ascension een originele versie van het zogenaamde gesloten kamer-genre te pakken. De moordenaar kan nergens heen, want ze zitten immers vast op een ruimtestation. Wie is het?

Al snel blijkt dat de ogenschijnlijk perfecte wereld van Ascension op instorten staat, en dat er al sinds de lancering van het project al iets mis is. Het toffe aan deze serie is dat elke aflevering weer vragen stelt en beantwoordt op een tempo waardoor het nooit gaat vervelen. Telkens wil je weer verder kijken, tot je na zes afleveringen aanbeland bent bij de ontknoping.

In de kern is Ascension echter vooral een mysterie, een moordzaak. Dus ook Netflix-abonnees die niet zoveel hebben met het science-fiction sausje kunnen genieten van een slim in elkaar gepuzzelde zaak. Aanrader! Ascension is nu te streamen op Netflix.

?Check ook: Nieuwe Netflix Original gaat La Casa de Papel achterna

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miniserie nu op Netflix: los jij brute moordzaak op een ruimteschip op?
Sluiten