Daniel Koster
Daniel Koster Culture 6 feb 2017

Hoe Netflix een nachtmerrie is voor de filmwereld

Je hoort ons vaker vol lof spreken over Netflix. Dat je voor een betaalbare prijs altijd en overal content kunt streamen vinden wij ideaal en een prima alternatief voor het illegaal downloaden. Echter is Netflix niet voor iedereen (zoals de filmwereld) een droom die uitkomt..

Het gaat hierbij om de manier waarop wij video consumeren. Dat is de afgelopen jaren op indringende wijze veranderd. En daar hebben grote spelers in de filmwereld problemen mee. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bedrijvigheid van Sony.

filmwereld

Het einde van Sony Entertainment Pictures?

Het bedrijf schreef laatst bijna één miljard euro af op ‘Sony Entertainment Pictures’. De reden hiervoor is te wijten aan de verandering op het videolandschap. En die verandering is door nieuwe spelers als Netflix in gang gezet. Hier een lijstje met redenen waarom Sony het zo waar heeft:

[accordion title=”Hoe Sony (en andere giganten) de mist in gaan”]

  • Mensen kijken op andere manieren naar films en series. Dat komt door het online kijken (zowel legaal als illegaal) van films en series. Het aantal Netflix-gebruikers zit wereldwijd op honderd miljoen. En die mensen kijken steeds minder televisie, gaan minder naar de bioscoop en ga zo maar door.
  • Wereldwijde uitbreiding. Daarbij komt dat diensten als Amazon Prime en Netflix in steeds meer landen beschikbaar zijn. Dat het internet ook wereldwijd beter beschikbaar is én betere kwaliteit levert, betekent dat de eerder genoemde verandering niet enkel iets is per land, maar wereldwijd voorkomt.
  • De ‘3D revolutie’ is dood. Waarom en hoe dat is gebeurd lees je hier.
  • Ook de bioscopen hebben het zwaar. Ook dat is logisch. Mensen kunnen met betere televisies, speakers en kwaliteit van films en series thuis een bioscoopsituatie tot stand brengen. Dat diensten als Netflix erop aansturen dat films sneller legaal online zijn te zien helpt ook niet. En dan nog te zwijgen over hoe snel ze illegaal zijn te zien.
  • De verkoop van films, dvd’s en Blu-rays neemt af. Ook dit is een logisch gevolg. Waarom nog geld uitgeven aan films en series als je ze via Netflix kunt zien of online kunt streamen voor een eenmalige vergoeding.
  • Het kost een fortuin om hedendaags content te maken. Heb jij gezien met wat voor producties Netflix komt? Ja, de ‘Netflix Originals’ zijn een enorm succes. Maar wat voor een geld en tijd daarachter zit is insane. Sony heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan ‘The Get Down’ en ‘The Crown’. De series zijn een enorm succes, maar waren ontzettend duur.

[/accordion]

De filmwereld versus het internet

Al met al kun je wel begrijpen waarom spelers in de filmwereld zoals Sony het zwaar hebben. Ze vinden het lastig én duur online films en series aan te bieden. Sony is natuurlijk een ouder bedrijf dat nog uitging van het principe dat je offline dingen aanbiedt.

filmwereld

Films in de bioscoop laten draaien, later verkopen via dvd’s, het is niet meer van deze tijd. En dat moeten giganten als Sony zich snel realiseren én op reageren. Anders is het te laat en zal er nóg meer verlies worden gemaakt.

We don’t care

Je snapt nu vast waarom de filmwereld bang is voor diensten als Netflix en het internet in zijn geheel. Maar goed, daar heeft de consument wat minder boodschap aan. Zoals we al zeiden, Netflix is voor ons een uitkomst. We hebben het trouwens wel over Netflix, maar er zijn ook andere alternatieven hè. Wat dacht je van Amazon Prime, Videoland of HBO/Ziggo?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Netflix een nachtmerrie is voor de filmwereld
Sluiten