Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 26 jun 2020

Netflix komt met nieuwe Nederlandse original over 06-lijnen

Netflix heeft vandaag een nieuwe Nederlandse original aangekondigd. De serie Dirty Lines gaat over 06-lijnen in de jaren ’80.

Vertel in het buitenland dat je uit Nederland komt en je hoort meteen: kaas, klompen, drugs en de Wallen. De nieuwe Netflix original Dirty Lines voldoet in ieder geval aan die laatste twee want het gaat over 06-lijnen en de opkomst van XTC.

Seks, drugs en telefoons

Dirty Lines is gebaseerd op het boek 06-cowboys van Fred Saueressig en gaat over de opkomst van telefoonsekslijnen eind jaren ‘80. In de Netflix original staat Frank Stigter centraal. Frank probeert al een aantal jaar een eigen bedrijf op te zetten, maar het lukt niet meer. Hij heeft echter goud in handen als de nationale telefoonmaatschappij PTT betaallijnen op de markt brengt. Met hulp van zijn broer en een paar foute investeerders start hij het eerste telecom-seksbedrijf van Europa. Wat begint in de garage van zijn ouders wordt uiteindelijk een miljoenenbusiness.

Niet alleen de seksindustrie komt in de Netflix-serie aan bod. We zien ook het Amsterdam van eind jaren ’80. De dance-scene komt op en daarbij ook de XTC. De stad wordt het epicentrum van een culturele revolutie aan het einde van de Koude oorlog.

Een nieuwe Nederlandse Netflix original

Het verhaal voor de Netflix-serie wordt geschreven door Pieter Bart Korthuis. Hij was eerder verantwoordelijk voor de series Penoza en Vechtershart. “De serie Dirty Lines biedt een unieke kans om een tijd tot leven te brengen waarin Nederland een enorme verandering onderging. De opkomst van het snelle geld en het clubleven in Amsterdam, en de schaduwkanten daarvan, bieden de ideale arena om een spannende serie te maken over begrippen als seksualiteit en macht,” vertelt hij.

Voor de nieuwe serie werkt Netflix opnieuw samen met Fiction Valley. Eerder kondigden de twee al een samenwerking aan voor de eerste Nederlandse original film, die overigens nog geen naam heeft. Dirty Lines moet ergens in 2021 op de streamingdienst verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Netflix komt met nieuwe Nederlandse original over 06-lijnen
Sluiten