Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 mrt 2018

De term Netflix Original betekent niet wat je denkt

Netflix maakt met zijn marketingmachine overal reclame voor zijn Netflix Originals. Een term waar de streamingdienst kwistig mee strooit. Voor de meeste consumenten betekent dat dat Netflix de series in kwestie zelf heeft gemaakt. In de praktijk is dat echter niet het geval.

Wat betekent Netflix Original eigenlijk?

Sterker nog, de term wordt vrij misleidend gebruikt. House of Cards, Better Call Saul, Orphan Black: allemaal Netflix Originals, maar niet door de streamingdienst zelf gemaakt. Better Call Saul is een show van het Amerikaanse AMC, en zelfs House of Cards is gemaakt door een derde partij. Daarom kun je de serie ook niet in Duitsland bingen. Daar heeft Netflix de rechten niet.

Peaky Blinders werd internationaal met veel bombast gepromoot als Netflix Original. Al snel begon men online te klagen dat de serie een paar maanden ervoor al op de BBC was uitgezonden. Vervolgens haalde de streamingdienst het label weg. Daaruit blijkt dat het merk dus zelf ook vrij flexibel met de term om gaat.

Netflix Original House of Cards

Volgens marktanalist Tom Harrington draait het grotendeels om waar Netflix mee weg kan komen. De streamingdienst weet maar al te goed wat voor aantrekkingskracht de term Netflix Original heeft vergaard. Het labeltje lijkt anno 2018 synoniem te staan voor kwaliteit, een soort keurmerk.

Waar mogelijk past Netflix het label dus gretig toe. En gelijk hebben ze. Het is een marketingtermpje geworden, in plaats van een specifieke categorie. Of is er toch wel een officiële definitie? Ja, zo blijkt uit een interview met Ted Sarandos. Dat is de Chief Content Officer bij de entertainmentgigant.

“We gebruiken het woord ‘Original’, om aan te geven dat de content in die markt exclusief bij Netflix te zien is,” aldus Sarandos. Netflix Original betekent praktisch dus hetzelfde als ‘exclusief’. Waarom gebruikt het bedrijf niet gewoon dat label?

Netflix is een naam geworden die men associeert met een bepaalde cultuur, een bepaalde mate van kwaliteit. Iets waar je bij wilt horen, iets wat je moet checken.

Volgens Sarandos heeft Netflix dat overwogen, waarmee je dus het label Netflix Exclusive zou krijgen. Volgens hem hebben ze er uiteindelijk toch vanaf gezien, “omdat mensen het niet correct vinden klinken.”

Vandaar dus de keuze. Ondertussen blijft het bedrijf overal zijn label opplakken, tot de ergernis van zenders en producenten. Steeds vaker zie je logo’s van de BBC, ITV, Channel 4 en andere Britse zenders verschijnen, bijvoorbeeld tijdens intro’s van series op Netflix.

Netflix content

Attributie wringt

Specialisten wijzen erop dat zenders en distributeurs op die manier hun stukje attributie willen terug pakken. Volgens kenners hebben producenten lang onderschat hoe grote rivaal Netflix zou gaan worden. Opeens zien consumenten nieuwe series als Netflix-series, in plaats van BBC series die op Netflix staan.

“Het is belangrijk wat de consument denkt, wanneer je een producent of distributeur bent, vanwege de attributie,” aldus analist Tom Harrington. “Mensen kijken naar deze shows, en denken dat Netflix ze zelf heeft gemaakt, in plaats van de BBC, Channel 4 of ITV.”

Netflix Original

In een nieuw tijdperk, waarin je als merk moet vechten om de online aandacht van de consument, maakt dat een groot verschil. Netflix is een naam geworden die men associeert met een bepaalde cultuur, een bepaalde mate van kwaliteit. Iets waar je bij wilt horen, iets wat je moet checken. Wanneer jouw productie vervolgens als marketingmiddel tot dat doeleinde wordt ingezet, gaat dat toch wringen.

Maar goed, de conclusie is dus duidelijk. Een Netflix Original is een productie die je in dat land enkel op Netflix kunt checken. Het zegt niks over wie de serie, film of documentaire daadwerkelijk heeft bedacht en gemaakt. Weten we dat ook weer! Check in ons dossier welke nieuwe series je absoluut moet checken.

?Lees ook: Met dit geniale apparaat kun je binnen een kampvuur maken

Reageer op artikel:
De term Netflix Original betekent niet wat je denkt
Sluiten