Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 okt 2018

Netflix komt met duistere stop-motion versie van Pinokkio

Guillermo del Toro is allesbehalve een kleine naam in Hollywood. De Oscarwinnaar leverde de afgelopen decennia pareltjes als The Shape of Water, Pan’s Labyrinth en natuurlijk Hellboy. Hij probeert al jaren een stopmotion adaptatie van Pinokkio van de grond te krijgen, maar zonder resultaat. Tot nu: Netflix pakt het intrigerende project op.

Netflix realiseert duister Pinokkio-project

Het project van Guillermo del Toro is al vele keren uitgesteld, gecanceld en zelfs geschrapt. Nu krijgt de verfilming alsnog een thuis, in de vorm van Netflix. Het gaat om een samenwerking tussen del Toro en de Henson Company, die je kent van The Muppets.

De beroemde regisseur gaat de adaptatie schrijven, regisseren en produceren. Co-schrijver Patric McHale (Adventure Time) en co-regisseur Mark Gustafson (Fantastic Mr. Fox.) zijn ook aan bord. Al met al is het dus een sterrenteam, die met stopmotion een fascinerend kunstwerk af kunnen leveren.

Ik wil deze film echt al zo lang als ik mij kan herinneren maken

Verwacht geen lieve kleurrijke adaptatie zoals de klassieker van Disney. De tekeningen van Gris Grimly vormen namelijk de basis van het project. De kunstenaar is sinds de acquisitie van Netflix echter niet meer nauw betrokken.

Het gaat dan ook niet om een adaptatie van Disney’s tekenfilm, maar een grimmigere versie van de originele novelle uit 1883: Carlo Collodi’s The Adventures of Pinocchio. Dat was een musical die zich afspeelde tijdens het fascistische regime van Mussolini, in Italië.

Daarmee is er meteen een link met del Toro’s meest beroemde werk: Pan’s Labyrinth. Dat verhaal speelt zich namelijk in de jaren 40 af, tijdens het Spaanse Franco regime. Al in 2011 bevestigde de regisseur dat zijn Pinokkio-adaptatie compleet anders zal zijn dan de versie die we allemaal kennen.

Ik wil deze film echt al zo lang als ik mij kan herinneren maken

Na tien jaar

Van Pinokkio die hallucinaties heeft tot scènes met een horrortintje: del Toro is zeer ambitieus. Al sinds minstens 2011 is hij dus voor zijn visie aan het vechten. Al in 2007 schreef hij zelfs al een eerste script. Afgelopen november vertelde hij aan media dat het project waarschijnlijk nooit van de grond zou gaan komen.

Nu, meer dan tien jaar na het eerste script, is het dan eindelijk zo ver. Na de Oscar die hij won voor The Shape of Water, was er opeens wel interesse van grote partijen. Dat hij eindelijk zijn visie voor Pinokkio kan realiseren, is dan ook een prachtige kers op de taart.

Netflix komt met duistere stop-motion versie van Pinokkio
Guillermo del Toro

“Geen enkele kunstvorm heeft mijn leven en mijn werk meer beïnvloed dan animatie, en geen enkel personage heeft een diepere betekenis voor mij dan Pinokkio. In ons verhaal is Pinokkio een onschuldige ziel met een zorgeloze vader, die terecht komt in een wereld die hij niet kan bevatten. Hij gaat op een bizarre reis die hem niet alleen zijn vader beter leert begrijpen, maar ook de echte wereld. Ik wil deze film echt al zo lang als ik mij kan herinneren maken,” aldus de regisseur.

Voorlopig zullen we nog even geduld moeten hebben. Nog deze herfst gaat de productie van start. Het werken met stopmotion animatie is echter zeer tijdrovend, dus op zijn vroegst gaan we eind volgend jaar kennis maken met het eindresultaat. Check in de tussentijd deze onmisbare films en series die komende week naar Netflix komen.

Reageer op artikel:
Netflix komt met duistere stop-motion versie van Pinokkio
Sluiten