Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Culture 17 okt 2018

Netflix bekritiseert strenge regels Europese Unie

Eerder deze maand gaf de Europese Unie een akkoord op een nieuwe regeling voor content. Volgens de regeling moeten streamingservices als Netflix en Amazon 30% aan lokale content aanbieden. Netflix reageert voor het eerst op de situatie en is alles behalve positief. 

Netflix kritisch over nieuwe regels

Het delen van de derde kwartaalcijfers is door Netflix gebruikt om te reageren op de nieuwe EU regeling wat betreft content. Eerder deze maand werd bekend dat internationale platformen maar liefst 30% aan lokale content aan moeten bieden. Wat dus betekend dat 30% van het aanbod hier uit Europese films en series moeten bestaan. Ondanks het feit dat Netflix al redelijk richting die quotum zat met haar content, zijn ze vrij kritisch over de regeling.

Netflix originals

Netflix erkend dat specifieke content voor een bepaald publiek eerder al voor succes heeft gezorgd. Echter is het bedrijf wel sceptisch over de regeling. In het report laat het weten dat een quotum, zoals deze, al snel voor ongewenste negatieve effecten kan zorgen.

“We willen onze service optimaliseren voor onze gebruikers en daar hoort ook het produceren van lokale content bij. Lokale content produceren en aanbieden doen we liever om deze reden, dan om een quotum te halen. Een regionale content quotum zorgt ervoor dat we dit om de verkeerde redenen produceren, wat de tevredenheid van de gebruikers voor een gedeelte terug kan brengen.”

Het bedrijf waardeert het gebaar naar lokale productiehuizen en creators, maar vindt dat deze op een andere manier ondersteund moeten worden.

“Wij geloven dat een land er beter aan doet om lokale content creators of onafhankelijke productiehuizen direct te stimuleren. Niet via streamingservices als Netflix.”

Internationale content

Netflix heeft met series als La Casa De Papel, Elité en La Casa de las Flores grote hits te pakken met Spaanse en Mexicaanse producties. Series die het platform over haar Internationale publiek wil verspreiden. Wanneer het platform met een content quotum moet gaan werken zullen dit soort producties minder snel het daglicht zien in, bijvoorbeeld, Amerika en Europa. Dat zou, ook wat betreft ons, zonde zijn. Het bedrijf liet eerder deze maand nog weten interesse te hebben in de productie van Bollywood films.

Reageer op artikel:
Netflix bekritiseert strenge regels Europese Unie
Sluiten