Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 13 maart 2019

Netflix reageert op prijsstijging: paniek in Nederland terecht?

Na een aanzienlijke prijsverhoging in Amerika, en tests in Italië, lijkt Nederland nu aan de beurt te zijn. Netflix is bezig met een onderzoek in ons land om te kijken hoeveel de consument over heeft voor een abonnement op de dienst. Het resultaat is dat een premium-abonnement opeens €16,99 kost in plaats van €13,99. Reacties op het bericht van gisteren maken duidelijk dat de Nederlander hier helemaal niet op zit te wachten. Maar is de paniek eigenlijk wel terecht? 

Netflix reageert op prijsstijging

De Verenigde Staten kregen eind vorig jaar te maken met een aanzienlijke prijsstijging van hun Netflix-abonnement. Omdat Nederland al jaren dezelfde prijzen hanteert voor de streamingdienst dan Amerika, werden we al een beetje bang voor een prijsstijging in ons eigen land. Iets wat door een onderzoek naar hogere prijzen in Italië alleen maar groter leek te worden. Gistermiddag kwamen we erachter dat onze zorgen terecht waren, want Netflix Nederland zou inmiddels ook gestart zijn met een onderzoek. Zo werden er verschillende bedragen gehanteerd in verschillende webbrowsers en konden we een conclusie trekken: Netflix wordt duurder.

Echter was er nog niet echt een officieel woord van Netflix en daarom hebben we ze om een reactie gevraagd. De zorgen omtrent de prijsstijging zijn begrijpelijk, maar reden tot paniek is er nog niet. Althans, zolang het onderzoek loopt dan. In een statement laat de streamingdienst weten dat het vooral onderzoekt hoeveel waarde de consument hecht aan de dienst en wat deze daar voor over heeft.

“We testen op dit moment iets andere prijzen om een beter beeld te krijgen van de waarde die gebruikers hechten aan Netflix. Niet iedereen zal de test zien en er is een mogelijkheid dat we de specifieke prijzen nooit hanteren buiten deze test.”

Netflix

Nieuwe abonnees betalen dus meer?

Een geruststellend antwoord dat ons alsnog achter laat met een groot vraagteken in het achterhoofd. Netflix laat namelijk weten dat het, buiten deze test om, mogelijk nooit gebruik gaat maken van deze prijzen. Maar wat wil dat zeggen voor de mensen die een abonnement afsluiten binnen deze test? Betalen deze mensen dan ook echt deze nieuwe prijs? Het antwoord vanuit Netflix is simpel:

“Nee, dat betalen ze niet.”

Kortom: het blijft op dit moment bij een paar simpele tests, maar dat Netflix duurder wordt is alles behalve uitgesloten. Nogmaals: gaat deze test bevallen en hebben wij als consument meer over voor het platform, dan is de kans dat er een prijsstijging komt best groot. Maar op dit moment lijkt er nog niets besloten.

Reageer op artikel:
Netflix reageert op prijsstijging: paniek in Nederland terecht?
Sluiten