Netflix gaat dit seizoen geen films meer sturen naar festivals

Voor Netflix is het festivalseizoen over nog voordat het begonnen is. Het bedrijf gaat even geen films versturen.

Belangrijke filmfestivals zoals die van New York en Venetië staan nog op steeds de planning. Het is de vraag of deze in het echt zullen plaatsvinden of alleen digitaal zijn. In het gunstigste geval zullen er maar een aantal mensen aanwezig zijn, wat voor Netflix niet heel interessant is. Het bedrijf kiest er daarom voor om niet aanwezig te zijn op de festivals.

Moeilijkheden voor festivals

Organisatoren van de filmfestivals zijn niet blij met het besluit van Netflix. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de kleinere regionale festivals. “Als de grote vissen het al moeilijk hebben, hoe is het dan voor de anderen?” zeggen ze tegen IndieWire. Ondanks het niet bezoeken van de festivals gaat Netflix er wel een aantal sponsoren. Zo hoopt het iets terug te kunnen voor de evenementen.

Netflix toch niet uitgesloten voor de Oscars

Het sturen van films naar festivals hoorde altijd bij de strategie van Netflix. Voor prijzen als Golden Globes en de Oscars was het nodig dat producties eerst op het witte doek verschenen. Zo verscheen The Irishman eerst in de bioscoop om voor een nominatie in aanmerking te komen. Voor 2020 is dat echter niet nodig. Vanwege het coronavirus zijn de regels aangepast en maken ook films en series van streamingdiensten kans op de grote prijzen. Toch is het nog onbekend wanneer deze uitgereikt gaan worden. Het kan zijn dat de organisatie van de Oscars de prijsuitreiking verschuift naar het voorjaar van 2021.

Reageer op artikel:
Netflix gaat dit seizoen geen films meer sturen naar festivals
Sluiten