Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 1 jul 2020

Zo spoort Netflix gebruikers op die een VPN gebruiken

Veel gebruikers van diensten als Netflix gebruiken VPN. Hierdoor krijgen ze een groter aanbod, maar dat wil het bedrijf voorkomen. Zo doet het dat.

Netflix heeft in elk land weer een ander aanbod. Hoewel originals vrijwel overal zijn te zien geldt dit niet voor series en films die niet door Netflix zelf zijn gemaakt. De streamingdienst sluit daarvoor contracten af met de verschillende filmmaatschappijen en -distributeurs. In die contracten zitten regelmatig restricties, waardoor deze slechts in bepaalde delen van de wereld zijn te zien. Zo kunnen gebruikers uit Portugal en Spanje bijvoorbeeld naar Harry Potter kijken en kunnen Nederlanders dat niet. Dat komt omdat de rechthebbende voor deze regio een contract heeft afgesloten met Amazon Prime Video.

Netflix via VPN

Toch kun je als Nederlandse Netflix-abonnee films en series die hier niet beschikbaar zijn, alsnog bekijken. Dat kan via een VPN-server. Hoewel het van Netflix niet mag, lijkt het erop dat de streamingdienst niet al te vaak tegen individuele gebruikers optreedt. De dienst zou in principe klanten gewoon kunnen afsluiten en blokkeren.

Maatregelen tegen het gebruik

Toch probeert het bedrijf wel maatregelen te nemen, al doet het dat via de achterkant, meldt Techradar. Het bedrijf probeert de IP-adressen van buitenlandse servers waarvan VPN-servers gebruikmaken op te sporen en vervolgens te blokkeren. Dat kan het bedrijf doen doordat veel gebruikers van VPN’s vaak dezelfde IP-adressen gebruiken. Daardoor is de meest effectieve manier van Netflix om dit te voorkomen, de adressen te blokkeren. Zo pakt het met een ingreep duizenden gebruikers tegelijkertijd aan die weer een andere oplossing moeten zoeken.

Toch is dat te voorkomen. Sommige VPN-servers verschonen regelmatig hun VPN-adressen waardoor er een soort kat-en-muis-spel ontstaat tussen de gebruiker en streamingdienst.

Een andere manier is waarop Netflix het checkt is de relatie tussen de DNS-instellingen en het IP-adres. Op sommige mobiele apparaten kan Netflix zien dat het niet klopt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo spoort Netflix gebruikers op die een VPN gebruiken
Sluiten