Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 maart 2018

Waarom Netflix zo ontzettend succesvol is geworden

Wat Netflix een voordeel geeft ten opzicht van de competitie is volgens Netflix director of studio technology, Chris Gross, het feit dat het bedrijf al meer dan tien jaar in de tech wereld zit. Het gaat namelijk niet alleen om het creëren van content, maar ook om de bijbehorende technologie. Daarom wil Netflix ook de lijn tussen Silicon Valley en Hollywood vervagen en zowel een een maker van content zijn als een technologie bedrijf.

Technologie en content even belangrijk

Voor Netflix is technologie even belangrijk aan de content, omdat je niks hebt aan de content als je deze vervolgens bijvoorbeeld niet bij je kijkers kunt krijgen. De technologie moet er namelijk voor zorgen dat mensen over de hele wereld op alle apparaten met elke internetverbinding kunnen genieten van hoge kwaliteit beelden. Daarom is de streamingdienst ook constant bezig met het verbeteren van de technologie.

AI optimaliseert streams

Zo kon Netflix altijd beelden van een mooie kwaliteit aanbieden met een downloadsnelheid van 750 Kbps. Vorig jaar kwam het bedrijf echter met zijn Dynamic Optimizer, waarbij een AI ervoor zorgt dat zo min mogelijk bandbreedte wordt gebruikt om beelden van de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden. Op deze manier wisten ze de 750 Kbps te verkleinen naar slechts 250 Kbps. Uiteraard is deze vooruitgang vooral belangrijk in ontwikkelende landen in onder andere Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

Netflix

Technologie ook belangrijk voor productie

De technologie is echter niet alleen belangrijk voor het streamen van content, maar ook bij het maken van content kan het voor veel verbeteringen zorgen. Zo worden ook de makers van de content voorzien van de benodigde tools om de best mogelijke series en films te maken. Hoewel er nu hoogstens 4k beelden worden gestreamd, worden de series en films in 6k opgenomen. Op deze manier is de content ook meteen klaar voor de toekomst. Om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen tijdens de productie, wordt ook weer technologie gebruikt. De app Move zorgt er bijvoorbeeld voor dat verschillende aspecten van het productieproces worden versimpeld, zoals het managen van de crew en het inplannen van de opnames.

Netflix

Netflix concurrentie

Hoewel Netflix op het moment aan de top lijkt te staan met zijn technologie, is er wel een sluipend gevaar. Zo is de startup BAMTech ook bezig met allerlei technologische ontwikkelingen met betrekking tot media en heeft het bedrijf voor het eerst streamen met 60fps en in 4k op zijn naam staan. BAMTech technologie wordt op het moment gebruikt door andere streamingdiensten, zoals HBO, en de startup is nu opgekocht door Disney. En daar zou Netflix toch wel goed op moeten letten, aangezien Disney volgend jaar zelf met een streamingdienst komt.

Waar Netflix misschien bang moet zijn voor Disney,  houden wij natuurlijk juist van de heerlijke films en series. Ook de pretparken zijn altijd een lekker dagje uit en tegenwoordig kun je ze zelfs vanuit je luie stoel bezoeken via Google Maps.

Engadget

Reageer op artikel:
Waarom Netflix zo ontzettend succesvol is geworden
Sluiten