Netflix Tip van de week: De 100-jarige man die uit het raam klom

De meeste komedies die wij kennen zijn afkomstig uit Hollywood. Toch bewees Shaun of the Dead, onze aanrader van vorige week, dat de Britten misschien wel beter zijn als het gaat om grappige films. Toch blijken ook de Zweden een goede komedie neer te kunnen zetten. Geloof je dit niet? Bekijk dan eens De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween!

Netflix Tip

Boekverfilmingen komen maar al te vaak voor. In de meeste gevallen gaat het hier om diepgaande drama’s of spannende fantasyseries. De meeste filmklassiekers zijn daarom ook gebaseerd op een boek. Makers van komedies halen over het algemeen minder vaak inspiratie uit boeken, maar er zijn genoeg uitzonderingen. Een daarvan is de Zweedse film De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonas Jonasson.

In deze film zien we Allan, een inwoner van het lokale bejaardentehuis. Hij is 100 jaar geworden en het personeel heeft daarom een klein feestje voor hem geregeld. Hier heeft de jarige zelf echter weinig zin in, waardoor hij besluit om uit het raam te klimmen. Ondanks zijn leeftijd gaat hij op pad en komt al snel in een bizar avontuur terecht. Er is tussendoor ruimte voor Allan’s levensverhaal, wat eigenlijk net zo bijzonder is. Hij blijkt namelijk een grote invloed gehad te hebben op de wereldgeschiedenis en is in contact gekomen met onder andere Reagan en Stalin.

Het verhaal achter De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween klinkt bizar en eigenlijk is het dat ook wel. Toch kijkt de film lekker weg en valt er veel te lachen. Zoveel dat de doorsnee Amerikaanse komedie erbij verbleekt. De film kan gezien worden als een Zweedse Forrest Gump maar is beslist geen afgezaagde kopie ervan. Met name omdat een laconieke man van 100 geen alledaags hoofdpersonage is. Geef deze Netflix tip een kans en je zal worden beloond met een lekker avondje lachen. Een echt pareltje!

Deze review is geschreven door CineMartijn.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is nu te bekijken via Netflix. Wil je nog meer Netflix tips? Dan is onze tip van vorige week wellicht interessant voor je.

Reageer op artikel:
Netflix Tip van de week: De 100-jarige man die uit het raam klom
Sluiten