Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 22 jun 2018

Netflix Tip van de week: American Beauty – tijdloze klassieker?

Naast de vele nieuwe releases die zowat iedere week uitkomen zijn er natuurlijk ook mensen die liever kijken naar oude klassiekers. Dit omdat de meeste hiervan zelfs tientallen jaren later nog steeds de moeite waard zijn. Het komt echter ook weleens voor dat zulke films vandaag de dag voor veel mensen verouderd aanvoelen. Volgens sommige is American Beauty ook zo’n film. Al denken wij daar toch net wat anders over.

Netflix Tip: American Beauty

In American Beauty zien we Lester Burnham, een gefrustreerde huisvader die als het ware vastzit in zijn leven. Hij heeft een puberdochter waarmee hij nauwelijks spreekt en de relatie met zijn vrouw is niet veel beter. Afgezien van het feit dat de drie samen in één huis wonen lijken ze weinig met elkaar gemeen te hebben. Het leven van Lester lijkt hopeloos, totdat hij de beste vriendin van zijn dochter ontmoet en gevoelens voor haar krijgt.

Fight Club

Het kenmerkende aan deze film is dat men inspeelt op thema’s die voor iedereen wel herkenbaar zijn. Denk aan liefde, familie, vrijheid maar ook verveling en overspel. Met name het ”vastzitten” in het leven en jezelf daaruit willen bevrijden staat centraal. Hierdoor heeft de film veel gemeen met Fight Club, omdat ook die film draait om zelfbevrijding. Het verschil is echter dat in deze film meerdere mensen worden gevolgd, al hebben ze echter wel allemaal een connectie met elkaar.

Er zijn echter ook mensen welke beweren dat American Beauty vandaag de dag ietwat gedateerd is en ze hebben ergens wel een punt. Met name omdat de maatschappij toch flink veranderd is door de komst van het internet. Ook is de film gericht op de Amerikaanse samenleving die toch net wat anders is dan die van Nederland. Desondanks zijn er nog een hoop mensen die niet tevreden zijn met hoe hun leven eruit ziet en het stiekem liever anders zouden zien. Dus wat ons betreft is de film nog wel degelijk relevant.

Al met al is American Beauty dus nog wel zeker de moeite waard. Daarnaast kijkt de film lekker weg en is het acteerwerk van Kevin Spacey geweldig, mits je door de recente controverse heen kunt kijken. De film is nu te bekijken via Netflix. Bekijk ook Sausage Party en onze andere Netflix aanraders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Netflix Tip van de week: American Beauty – tijdloze klassieker?
Sluiten